Svijet
17

Mark Zuckerberg donira pet miliona dolara da bi imigranti mogli studirati u SAD-u

Klix.ba
Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan kazali su kako će donirati pet miliona dolara stipendije za 400 učenika imigranata Bay Area-e.

Novac je doniran grupi TheDream.US koju je osnovao bivši izdavač Washington Posta Donald Graham 2013. godine. Njihova misiji je pomoću studentima koji su rođeni van SAD-a da plate svoje školovanje jer pošto nisu građani Amerike ne mogu pristupiti programu za studentske kredite.

"Stotine hiljada mladih imigranta dio su naše zajednice i pohađaju legalno školu u SAD-u. Mnogi od njih su se preselili u Ameriku vrlo mladi i ne mogu se sjetiti da su ikada živjeli igdje drugo. Žele ostati u zemlji koju vole i biti dio američke budućnosti. No, bez dokumentacije, često se muče da dobiju fakultetsko obrazovanje i nemaju pristup državnoj pomoći", napisao je Zuckerbeerg u postu na Facebooku.

Prema podacima Univerziteta Teksas, u SAD-u je bilo 2,2 miliona neevidentiranih studenata 2010. godine, od kojih je samo 10 posto uspjelo upisati fakultet. Dok nije donesen novi program koji je predložio Barack Obama, većina bi ih bila deportovana.

Zuckerberg je pokazao veliki interes za imigracionu reformu održavajući niz sastanaka i javno govoreći o nedokumentovanim mlađim punoljetnicima u 2013. godini. Potrošio je milione lobirajući da politika useljavanja bude liberalnija. Zuckerberg i Chan nedavno su najavili pomoć od 120 miliona dolara za javne škole u Bay Area-i.

"U godinama koje dolaze nadamo se da ćemo pripremiti stotine učenika ili studenata koji su maturirali ili diplomirali za izgradnju novih karijera", rekao je osnivač Facebooka.