Francuska
20

Marine Le Pen smatra da je najbolja osoba za "novi svijet" Trumpa i Putina

Klix.ba
Marine Le Pen (Foto: EPA)
Marine Le Pen (Foto: EPA)
Liderka stranke krajnje desnice Narodni front Marine Le Pen izjavila je kako će braniti interese Francuske u "novom svijetu" Vladimira Putina i Donalda Trumpa bolje nego njen protukandidat Emmanuel Macron.

Le Pen, koja se bora protiv "nekontrolirane globalizacije", nada se da će postati predsjednica Francuske na temelju istih nacionalističkih osjećaja koji su Trumpa doveli u Bijelu kuću i Britance potaknuli da glasaju za izlazak iz Evropske unije.

"Mislim da sam najbolja osoba za razgovor s novim svijetom koji se pojavljuje, da razgovaram s Putinovom Rusijom, Trumpovim Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom premijerke May... Indijom premijera Modija", rekla je Le Pen za Reuters.

Dodala je kako sve te zemlje više ili manje okreću leđa ideologiji slobodne trgovine, konkurencije i potkopavanja socijalne zaštite.

"Dakle, osjećam mnogo više bliskosti s njihovom političkom filozofijom nego s filozofijom njemačke kancelarke Angele Merkel", rekla je u sjedištu svoje kampanje dok je iza nje stajala francuska nacionalna zastava i plakat sa sloganom "Biram Francusku".

Za svog protukandidata Macrona kaže da je marioneta banaka i elite.