Svijet
0

Marine Le Pen oglobljena s 10.000 eura zbog lažnog letka

FENA
Marine Le Pen (Foto: AFP)
Marine Le Pen (Foto: AFP)
Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen u četvrtak je kažnjena globom od 10.000 eura zbog lažnih letaka koje su dijelili pripadnici njenog Nacionalnog fronta tokom parlamentarnih izbora 2012. godine i koji su lažno predstavljali poziv njenog suparnika s krajnje ljevice na "arapske glasove" na arapskom jeziku.

Letak, koji prikazuje sliku Jean-Luca Melenchona s riječima "Nema budućnosti za Francusku bez Arapa - glasajte za Melenchona!", bio je distribuiran u glasačkoj oblasti sjeverne regije Pas-de-Calais u kojoj se on natjecao protiv Le Pen.

Iako su tada i Le Pen i Melenchon poraženi od kandidata vladajuće Socijalističke partije, Nacionalni front je prošlog mjeseca osigurao vlast u mjestu Henin-Beaumont na lokalnim izborima, na kojima je još osvojio vlast u rekordnih deset gradova

Lokalni sud proglasio je Le Pen krivom zbog lažnog letka, koji su proizveli i distribuirali stranački aktivisti. Njen advokat izjavio je da je odbacio presudu i da planira uložiti žalbu.

Tokom televizijske debate s Melenchonom u 2012. godini, Le Pen je pokazivala lažni letak, rekavši da je citat izvučen iz njegovog govora u lučkom gradu Marseilleu.

Melenchon nije osporio citat ali je kazao da je letak lažan jer se tvrdilo da potiče iz njegovog tabora.