EU
0

Maribor grad koji gubi najviše stanovnika

FENA
Slovenski grad Maribor se po europskoj statistici našao na vrhu ljestvice nekoliko stotina europskih gradova koji gube stanovništvo, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Grad na Dravi u devet je godina izgubio 14,1 posto stanovnika, pa sada u njemu živi 94 000 ljudi. Drugi je na ljestvici europskih gradova iz kojih se stanovništvo iseljava Frankfurt na Odri (Njemačka) koji je izgubio 13,8 posto stanovnika.

Slijede dva rumunjska grada - Bacau (13,4 posto) i Piatra Neamt (11.5), te Oporto (Portugal) sa 10,4 posto.

Studija evropskog statističkog zavoda Eurostat analizirala je demografske trendove od 1999. do 2008. u 321 gradu iz 31 evropske države. Uz države EU-a bili su uključeni gradovi u Hrvatskoj, Švicarskoj, Norveškoj i Turskoj.

Gradonačelnik Franc Kangler izjavio je za mariborski dnevni list "Večer" da je u Mariboru dovoljno stanova, ali da treba promijeniti predrasude i postojeći "mentalitet podjela" , kako bi Maribor postao "otvoreni grad" za sve koji žele da on prosperira.

Razloge odseljavanja stanovništva u proteklom razdoblju u gradu vide i kao posljedicu veće nezaposlenosti u odnosu na središnji dio zemlje, što se vuče iz početka 90-ih godina prošlog stoljeća kad je u tom dijelu Slovenije došlo do zatvaranja velikih poduzeća vezanih za metaluršku i tekstilnu proizvodnju, te gubitka poslova vezanih uz nekadašnju jugoslavensku vojnu industriju.