Svijet
0

Margetić spreman umrijeti u zatvoru ICTY-a

FENA
Hrvatski novinar Domagoj Margetić, optužen za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), izjavio je u petak u Zagrebu kako je spreman na štrajk glađu do smrti bude li mu idućega tjedna ICTY odredio zatvorsku kaznu za to kazneno djelo.

"Vratit ću se iz Haaga ili kao slobodan čovjek ili će me donijeti u lijesu", rekao je Margetić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, od neimenovanog izvora u Tajništvu suda doznao je da će mu 7. veljače biti izrečena zatvorska kazna zbog objave popisa 102 zaštićena svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću.

Raspravno vijeće je u odluci o zakazivanju sjednice navelo da je "u interesu pravde da optuženi bude osobno nazočan izricanju presude", a iz Tajništva mu je, kako kaže, sugerirano da sa sobom ponese osobne stvari.

Margetić je apelirao na kolege novinare da ne dopuste da završi u zatvoru, jer "danas je to možda Margetić, a sutra neki drugi hrvatski novinar".

"Pozivam kolege na profesionalnu, kolegijalnu i ljudsku solidarnost. Ne dopustite da vaš kolega završi u haškom zatvoru", rekao je Margetić koji od petka ponovno štrajka glađu, nakon što je prošle godine 33 dana štrajkao u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu.

Na temelju liječničkog pregleda, kojeg je obavio u petak ujutro, Margetić kaže da u štrajku može izdržati najviše deset dana i najavljuje da je spreman na smrtni ishod.

"Ni u Scheveningenu neću prekinuti štrajk glađu. Još tijekom štrajka u Hrvatskoj napisao sam svoju oporuku i upute za sahranu", rekao je Margetić.

Vladu premijera Ive Sanadera optužio je da ga "šalje u Haag", a svoju eventualnu smrt "daje na savjest struci i Sanaderovoj vladi", kojoj za predstojeću predizbornu kampanju predlaže slogan "Mrtvački lijes i grobarska lopata".