Svijet
5

Marco Rubio objavio kandidaturu za predsjednika SAD-a

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Senator s Floride Marco Rubio u ponedjeljak je poručio donatorima da će se takmičiti za republikansku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima u 2016. godini, javili su američki mediji.

Rubio (43), izjavio je na video konferenciji da je "unikatno kvalificiran" da uvede Republikansku stranku u budućnost.

On je treći Republikanac koji će zvanično objaviti kandidaturu nakon senatora Randa Paula i Teda Cruza.

Očekuje se da Rubio objavi zvaničnu kandidaturu na političkom mitingu u Miamiju tokom dana po lokalnom vremenu.

Njegova objava uslijedila je dan nakon što je bivši državni sekretar Hillary Clinton objavila da će se kandidirati za demokratsku nominaciju.

Američki senator kubanskog porijekla žestoki je kritičar politike predsjednika Baracka Obame, posebno na polju imigracije i poboljšanja diplomatskih odnosa s Kubom.

On bi se trebao obratiti pristalicama u Tornju slobode u Miamiju u 18 sati po lokalnom veremenu (21 sat po srednjoevropskom vremenu).

"Republikanska stranka, prvi put u dugo vremena, ima šansu na ovim izborima da bude stranka budućnosti", izjavio je Rubio, prenosi Associated Press.

"Još jučer, čuli smo od čelnika jučerašnjih vremena da žele da nas vrate u jučer, ali ja osjećam da je ova zemlja sva u sutrašnjici", izjavio je Rubio, očigledno aludirajući na Hillary Clinton.

Rubio je kazao da je "unikatno kvalificiran" da približi Republikansku stranku svim potencijalnim glasačima, ne samo bogatima.

Senator s Floride, koji je prvi put izabran na taj položaj u 2010., zauzima konzervativne stavove prema vladinoj i vojnoj potrošnji, abortusu i pregovorima s Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Njega su ranije kritikovali neki konzervativci jer je prvobitno podržao nestranačku senatsku imigracijsku reformu. Otada je tvrdio da granična sigurnost mora biti pojačana prije bilo kakvih promjena, kritikujući Obamino korištenje izvršnih ovlasti na polju imigracije.

Rubio će postati prvi hispanički predsjednik ako pobijedi na izborima, kao i senator iz Teksasa Ted Cruz.