Istraživanje ukazalo na greške
0

Mape za opasnost nisu predvidjele najrazornije potrese

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najnovija istraživanja pokazala su kako mape za opasnost od potresa nisu upozorile inžinjere i seizmologe na neke od vrlo opasnih i razornih zemljotresa.

Manjkavost mapa za opasnost možda je djelimični krivac za razaranja koja su posljedica potresa koji su pogodili Japan, Haiti i Kinu, navodi se u novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Tectonophysics, a prenosi The Times.

Mape su vodiči za procjenu koliko štete može učiniti zemljotres u bilo kojem području, a seizmolozi i inžinjeri ih koriste kako bi procijenili rizik od mogućeg zemljotresa. Ali, mape mogu biti previše pojednostavljene većinom zbog toga što oni koji ih izrađuju prethodno ne uzmu u obzir historiju zemljotresa na tim područjima.

Istraživanje je pokazalo da izrađivači mapa većinom rade na osnovu vlastite percepcije te zbog toga mape ne budu kvalitetno urađene.

"Igramo kompliciranu igru protiv prirode. To je igra s visokim ulozima", rekao je Seth Stein, autor studije.

Istraživanje je obuhvatilo najveće potrese u posljednjih pet godina, te istražilo da li su štete bile predviđene mapama za opasnost.

Japan: Zemljotres u 2011. godini bio je 150 puta jači nego što su predvidjele mape na kojima je pisalo kako bi ovo područje mogao pogoditi zemljotres jačine do 7,5 stepeni po Richteru, te da je Tohoku regija bila područje niskog rizika u odnosu na druge dijelove Japana. Tog marta potres magnitude devet stepeni sravnio je sa zemljom mnoge zgrade, izazvao topljenje u nuklearnom reaktoru Fukushima te usmrtio desetine hiljada ljudi.

Haiti: Mape opasnosti predvidjele su blago podrhtavanje tla za ovu regiju u 2001. godini. Da su izrađivači mapa uzeli u obzir historiju zemljotresa na Haitiju bilo bi upozoreno na opasnost od razarajućeg zemljotresa. Upravo takav razarajući zemljotres jačine 7,1 stepen pogodio je haiti 2010. godine.

Kina: Kartografi su Longmenshan ocijenili kao regiju sa niskim rizikom, ali nisu uzeli u obzir tektonski pritisak koji je 2008. godine uzrokovao potres jačine 7,9 stepeni po Richteru u provinciji Sichuan. Ova greška je posljedica nedostatka dokaza o zemljotresima koje su ova područja potresala posljednjih hiljadu godina.

Istraživači su predložili dvije izmjene za postojeće mape: razgovor o svim nejasnoćama koje korisnik vidi u mapi, te provjera svih referenci već postojećih mapa.

No, priroda je puna iznenađenja tako da ni najbolje mape opasnosti ne mogu spriječiti planetu da ponekad krši pravila.