Indija
0

Maoisti ubili 15 policajaca i zapalili nekoliko objekata

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 100 pobunjenika maoista, od kojih su mnogi bili na motociklima, upali su danas u policijsku bazu na istoku Indije, ubili najmanje 15 policajaca i zapalili objekte.

Policija navodi da je meta napada bila baza u državi Zapadni Bengal, 200 kilometara zapadno od glavnog grada Kalkute. U ovoj oblasti prošle godine pokrenuta je velika ofanziva protiv maoista.

Vođa pobunjenika, koji se predstavlja imenom Kišendži, u telefonskoj izjavi informativnom televizijskom kanalu u Kolkati preuzeo je odgovornost za današnji događaj.

"Napad je izveden kao odgovor na kombinovanu operaciju policije Zapadnog Bengala i centralnih paravojnih snaga protiv maoista“, rekao je lider pobunjenika.

Pobuna maoista počela je prije četiri decenije, a povod je bilo siromaštvo seljaka u istočnom dijelu Indije. Pobuna se sada proširila na 20 od 29 indijskih država, a pobunjenici često napadaju policajce i državne objekte. 

Premijer Manmohan Sing upozorio je da su pobunjenici stekli podršku u indijskom društvu i da predstavljaju najveću unutrašnju bezbjednosnu prijetnju.