Rutinski pregled
0

Manuel Noriega iz zatvora prebačen u bolnicu

SRNA
Bivši panamski diktator Manuel Noriega, koji služi 20-godišnju zatvorsku kaznu u Panami, prebačen je danas u bolnicu zbog rutinskog pregleda, iako je njegov advokat rekao da Noriega boluje od tumora na mozgu.

"Proći će nekoliko rutinskih testova", rekao je Angel Calderon, šef panamskog zatvorskog sistema Reutersu, dodajući da je Noriega prošle sedmice imao gripu.

Međutim, Norijegin advokat rekao je da se njegovom klijentu pogoršalo stanje zbog loše brige o zdravlju u zatvoru i groznice, kao i zbog tumora mozga koji su ljekari nedavno ustanovili.

"Njegovo zdravlje se pogoršava, ali je odgođen  naš zahtjev da  on bude zadržan u bolnici", rekao je advokat Julio Berios.

Noriega (78), nekada vojni lider Paname čija se vlasti zasnivala na trgovini drogom, osuđen je na 20 godina zatvora u Panami zbog zločina počinjenih dok je bio na vlasti od 1983. do 1989. godine, uključujući ubistva političkih protivnika.

Zbačen je američkom invazijom 1989. godine nakon pogoršanja do tada prijateljskih odnosa sa Vašingtonom zbog odnosa sa trgovcima kokainom u Kolumbiji.

 Posljednjih 20 godina proveo je iza rešetaka, prvo na Floridi a zatim u Francuskoj, nakon što je osuđen za trgovinu drogom i pranje novca.
Noriega je izručen Panami u decembru i prebačen je iz zatvora u bolnicu nakon što se onesvijestio zbog niskog krvnog pritiska.