Svijet
0

Manning prebačen u zatvor Fort Leavenworth

Klix.ba
Bradley Manning (Foto: AFP)
Bradley Manning (Foto: AFP)
Bradley Manning prebačen je u ozloglašeni zatvor Fort Leavenworth u Kansasu, gdje će služiti 35-godišnju kaznu za špijunažu, krađu, prevaru zbog proslijeđivanja povjerljivih dokumenata WikiLeaksu.

Istovremeno, Manning je u pisanoj izjavio najavio da ostatak svog života želi da provede kao žena, a zatražio je da ga oslovljavaju kao Chelsea Manning.

Nekadašnji vojnik, osuđen je za najveće curenje povjerljivih dokumenata u američkoj historiji, a svoju kaznu će služiti kao muškarac, a ne kao Chelsea, saopćio je vojni glasnogovornik George Wright.

"Vojska ne pruža hormonalnu terapiju niti operacije promjene spola za osobe sa poremećajem spolnog identiteta", rekao je Wright.

Fort Leavenworth je mjesto komande američke vojske, koledža, Ureda za strane vojne studije, Centra kombinovanog oružja i tri zatvora. Manning će kaznu služiti u Disciplinskoj kasarni.

Disciplinska kasarna je ustanova za vojnike koje je vojni sud osudio za kršenje kodeksa vojne pravde i služe kaznu od najmanje 10 godina. Zatvorenici u ovom zatvoru u prosjeku provode 19 godina, a Manningov advokat, David Coombs, nada se da će Manning biti uslovno pušten za sedam godina, ali da će i tražiti predsjedničko pomilovanje.

Zatvorenici su obavezni da provedu 40 radnih sati sedmično, što im je i plaćeno. Posjete su dozvoljene svakog dana u sedmici, ali pretežno u večernjim satima radnih dana. Ljubavne posjete nisu dozvoljene.

Glasnogovornik Fort Leavenwortha, George Marcec, naveo je kako Manningu neće biti dozvoljeno da nosi ženske stvari poput perike ili grudnjaka, a morat će imati frizuru po vojnim standardima.