{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manjinske religije i u BiH izložene represiji

F
27.10.2009. u 08:46
0
4
Manjinske religije i u BiH izložene represiji
0
Manjinske religije i u BiH izložene represiji
Američki State Department u svom je godišnjem Izvještaju o stanju vjerskih sloboda u svijetu upozorio da su vjernici, posebno pripadnici manjinskih religija, najizloženiji represiji u Sjevernoj Koreji, Iranu, Mijanmaru, Kini, Sudanu, Eritreji, Saudijskoj Arabiji i Uzbekistanu, istim zemljama kao i godinu ranije.
Što se tiče Evrope, u izvještaju se kaže da gotovo sve evropske vlade poštuju vjerske slobode, ali u nekim zemljama i dalje dolazi do diskriminacije.

Ruske vlasti, rečeno je, neke vjerske manjine, među njima Jehovine svjedoke, smatraju sigurnosnom prijetnjom, a u ruskom društvu vlada neprijateljstvo prema muslimanima, židovima, rimokatolicima i drugim nepravoslavnim vjerama.

U izvještaju se spominje i diskriminacija protiv vjerskih manjina širom Bosne i Hercegovine, kao i praćenje, zastrašivanje i pritvaranje pripadnika muslimanskih i netradicionalnih kršćanskih grupa u Azerbejdžanu. No, s druge strane, ističe se napredak na planu vjerskih sloboda u Srbiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Izvještaje o stanju vjerskih sloboda u 198 zemalja i teritorija u svijetu, State Department svake godine podnosi Kongresu, a protiv zemalja koje krše te slobode SAD može uvesti sankcije.

U izvještaju sastavljenom na temelju informacija prikupljenih od religijskih skupina, nevladinih organizacija, skupina za zaštitu ljudskih prava, znanstvenika i medija analizira se stanje, napredak i nazadovanje vjerskih sloboda u svakoj zemlji zasebno.

"Vjerske slobode imaju univerzalnu vrijednost i one su temelj svakog zdravog društva. One jačaju toleranciju i poštovanje među različitim zajednicama. Zemljama koji ih poštuju omogućuju da postanu stabilnije, sigurnije i naprednije", kazala je u ponedjeljak na predstavljanju izvještaja američka državna tajnica Hillary Clinton.

SAD se, po njezinim riječima, "nada da će izvještaj ohrabriti postojeće pokrete za vjerske slobode u svijetu i promicati dijalog između vlada i unutar društava o tome kako najbolje zadovoljiti vjerske zajednice i zaštiti pravo svakog pojedinca da vjeruje ili ne vjeruje, kako mu odgovara".

Michael Posner, pomoćnik državne tajnica za demokratiju, ljudska prava i rad, kazao je u uvodu izvještaja da su vjerske slobode temeljno pravo, socijalno dobro, izvor stabilnosti, i ključ za međunarodnu sigurnost".

Staljinistički režim u Sjevernoj Koreji i dalje zabranjuje sve vjerske aktivnosti koje nisu izričito odobrene, dok islamska vlada u Teheranu ima sve manje tolerancije prema vjerskim manjinama u Iranu, upozorava State Department.

Za Sjevernu Koreju se kaže da vjerske slobode u njoj ne postoje, ta da je među 200.000 političkih zatvorenika u logorima, dio zatvoren zbog religijskih razloga. Iran se kritizira zbog zatvaranja i zastrašivanja ljudi na temelju njihove vjere te zbog negativne kampanje državnih medija protiv religijskih manjina.

Za Saudijsku Arabiju se ističe da službeno zabranjuje sve religije osim državne verzije sunitskog islama, te da su manjinski muslimani šiiti izloženi vjerskoj i sudskoj diskriminaciji.

Kina se kritizira zbog vjerske represije na Tibetu i u zapadnoj pokrajini Xinjiang, gdje su joj izloženi muslimani Ujguri. Također se ističe represija Pekinga prema rimokatoličkom svećenstvu u toj zemlji koje djeluje u ilegali zbog vjernosti Vatikanu. Bilježi se povećana tolerancija u Kini prema nekim religijskim skupinama, koje vlada u Pekingu ne smatra prijetnjom.

Državna tajnica Clinton, prenosi Hina, u svom se istupu povodom objave izvješća usprotivila pokušajima muslimanskih i arapskih zemalja da kroz Vijeće UN-a za ljudska prava proguraju rezoluciju kojim bi se uvredljiv rječnik ili slike usmjerene protiv neke religije smatrale kršenjem ljudskih prava.

Na temelju našeg iskustva uvjereni smo da najbolji protuotrov za netoleranciju nije zabrana ili kažnjavanje uvredljivog govora i difamacije, već naprotiv, kombinacija snažne pravne zaštite protiv diskiminacije i zločina iz mržnje, proaktivnog vladinog pristupa manjinama i vjerskim skupinama, te energična obrana slobode vjere i izražavanja, rekla je Clinton.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: