Ukinuto upozorenje
1

Manji cunami u Japanu nije nanio štetu

SRNA
Cunami visine jednog metra stigao je do istočne obale Japana poslije zemljotresa jačine 7,3 stepeni po Rihteru i evakuacije stanovništva u više oblasti.

Talas je stigao do obale prefekture Miyagi, ali nije nanio štetu i nema izvještaja o povrijeđenima. Uzbuna je kasnije ukinuta.

Epicentar potresa koji se osjetio i u Tokiju bio je 245 kilometara jugoistočno od Kamiashija, na dubini od oko 36 kilometara, saopštio je američki geološki zavod.

Miyagi je bio teško pogođen razornim zemljotresom i cunamijem u martu 2011. godine. Pacifički centar ranije je saopštio da nema opasnosti od cunamija u širem području Tihog okeana, ali da talas visine od 50 centimetara do dva metra može da bude opasan na japanskoj obali.

Uzbuna je bila proglašena od vrha sjevernog ostrva Honshu do Tokija, a u pojedinim oblastima izvršena je evakuacija. Državna televizija NHK prekinula je redovan porogram i objavila upozorenje o zemljotresu ubrzo poslije udara.

Premijer Yoshihiko Noda otkazao je miting uoči izbora 16. decembra i vratio se u sjedište Vlade, prenio je BBC.

Radnici u oštećenoj nuklearnoj centrali Fukushima preventivno su povučeni iz ovog pogona poslije zemljotresa. U ovoj atomskoj centrali desila se jedna od najvećih nuklearnih katastrofa poslije prošlogodišnjeg zemljotresa.

Komunikacija sa prefekturom Miyagi otežana je zbog velikog broja telefonskih poziva.

Građani kažu da su putem sistema mobilne telefonije dobili upozorenja prije nego što je udarni talas stigao do Japana. Jedan čovjek je napisao na Twotteru da je primio upozorenje deset sekundi prije nego što je zemlja počela da se trese, pa je imao vremena da uspori svoj automobil.

Američki geološki institut registrovao je tri naknadna udara od 6,2 stepena, 5,5 i 4,7 stepeni.