Sergej Lavrov
0

Manje prijetnji ruskim državljanima u Abhaziji i J. Osetiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak uvečer da su poslije priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije rizici i prijetnje za ruske državljane u tim otcijepljenim gruzijskim regijama postali manji.

Istovremeno je Lavrov optužio zemlje NATO-a da počinju nove isporuke naoružanja u Gruziju.

"Po našim podacima, oni čak počinju sasvim konkretne isporuke novih vidova naoružanja, obnavljajući tu vojnu infrastrukturu koju je Gruzija koristila za agresiju", rekao je Lavrov, dodajući da su "cinizam i licemjerje" onih koji opravdavaju gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija neshvatljivi.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je Saakašvili sam poništio teritorijalnu cjelovitost Gruzije agresivnim napadom na Južnu Osetiju u noći 8. augusta i "stalno primjenjujući silu protiv naroda koji, kako izjavljuje, želi da vidi u sastavu svoje države".

"Nije im ostavio drugi izbor, osim da svoju sigurnost i pravo na postojanje osiguraju putem samoopredjeljenja kao nezavisne države", navedeno je u saopćenju u utorak uvečer.

Pritom, ističe zvanična Moskva, gruzijski predsjednik je znao kuda je krenuo, s obzirom na to da je još u februaru 2006. izjavio da neće davati naredbu za vojnu operaciju, jer, kako je tada rekao, "ne želi da ginu ljudi, zato što krv na Kavkazu nije čak ni za decenije, već za stoljeća".

Rusko ministarstvo navodi da je Saakašvili "izašao izvan svake kontrole" i da su ga u određenim etapama "vanjski pokrovitelji" pokušavali zadržati od "nerazumnih ratnih avantura".

Rusija smatra da Saakašvilijev režim ne odgovara standardima koje je postavila međunarodna zajednica, u skladu s Deklaracijom o principima međunarodnog prava iz 1970. godine koja se odnosi na prijateljske odnose među državama.

U saopćenju se izražava nada da će gruzijski narod, prema kojem Rusija gaji "iskrena osjećanja prijateljstva i simpatije", prije ili kasnije dobiti dostojne rukovodioce, koji će moći da se zaista brinu o svojoj zemlji i razvijaju uzajamno uvažavajuće, ravnopravne i dobrosusjedske odnose sa svim narodima Kavkaza.

"Rusija će biti spremna na svaki način da tome doprinese", navodi se u saopćenju ruskog MVP-a koje prenose agencije.