Svijet
0

Manje izloga za prostitutke u Amsterdamu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Neprofitabilna organizacija kupila je određen broj zgrada u poznatoj četvrti u Amsterdamu u kojima prostitutke poziraju na izlozima. Informaciju o prodaji objavila je gradska uprava, a ovaj potez bi mogao prostitutke ponovo odvesti na ulicu i ugroziti njihovu egzistenciju.

Ovaj korak još jedan je u nizu pokušaja gradske uprave koja se godinama već trudi smanjiti broj izloga u kojima poziraju prostitutke. Naime, poznata četvrt prostitutki postala je uporište crnog tržišta droga gdje se godišnje opere značajan iznos novca.

Gradonačelnik Amsterdama naglasio je da gradskoj upravi nije cilj da uništi prostituciju, s obzirom da je najstariji zanat na svijetu dio historije grada i velika turistička atrakcija.

"Mi samo želimo iskorijeniti kriminal koji se odvija oko prostitutki i u ovoj četvrti“, objasnio je gradonačelnik za lokalnu televizijsku stanicu AT5.

Dogovorom koji je postigla gradska uprava prodano je 18 zgrada sa 51 izlogom za 35 miliona dolara. To je skoro trećina izloga u kojem su radile prostitutke.

U Holandiji prostitucija je legalna, a brojnim coffee shopovima dozvoljena je prodaja malih količina marihuane. No, četvrt poznata po brojnim prostitutkama koje sa izloga zgrada nude svoje usluge, smatra se uporištem kriminala u kojem se vrši trgovina drogom i ljudima.