Ekonomska kriza
0

Manja socijalna davanja i za Afriku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlade afričkih zemalja i njihovi donatori bit će prinuđeni smanjiti socijalna davanja u 2009. zbog posljedica globalne finansijske krize, upozorila je britanska humanitarna organizacija Oxfam.

Početna nada da će Crni kontinent uspjeti da izbjegne najveći udar finansije krize sada se ocjenjuju kao nerealna. Predviđa se da će afričke zemlje biti teško pogođene smanjenom tražnjom sirovina, manjim prilivom doznaka od zaposlenih u inozemstvu, opadanjem investicija i prihoda od turizma i poreza, prenio je Reuters.

"Plašimo se da će doći do smanjenja socijalnih davanja jer će ove godine kriza najviše pogoditi Afriku, primoravajući vlade da smanje izdatke na programe zaštite", istaknula je Eve Odete, jedna od voditeljica Oxfama za ovaj kontinent.

Zbog dosad nezabilježene krize ni zemlje donatori vjerojatno neće ispuniti svoja obećanja. Kenija je već žrtva takvog razvoja situacije i Globalni fond je nedavno obavijestio Kenijce da od sada programe borbe protiv side i tuberkuloze finansiraju iz vlastitog budžeta.

Globalni fond je oformljen kao tijelo za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije i prevenciju ovih bolesti u 140 zemalja svijeta.

Ove sedmice je Svjetska banka revidirala prognozu rasta privreda afričkih zemalja s ranijih 6,8 na 3,5 posto, što je, prema procjeni Oxfama, dovoljno da se poništi napredak ostvaren posljednjih godina u borbi protiv siromaštva i bolesti.

Razvijene zemlje ranije su obećale da će nerazvijenima pružiti pomoć u visini 0,7 posto nacionalnog prihoda do 2010. i da će uz to dati još 25 milijardi dolara za Afriku.

Eve Odete poziva razvijene države da ne smanjuju pomoć siromašnima i zalaže se da se svi suprotstave eventualnim nastojanjima Međunarodnoga monetarnog fonda i Svjetske banke da se smanje socijalna davanja.

Odete upozorava da su na afričkom kontinentu ugroženom siromaštvom, bolestima i sukobima, sredstva dobivena od donatora često jedini izvor oporavka.