Velika Britanija
0

Mandelson zatražio od Laburista da prestanu napadati Browna

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vodeći ministar u vladi ugroženog britanskog premijera Gordona Browna u nedjelju je zatražio od poslanika koji traže njegovu smjenu da prekinu s pobunom - ili riskiraju da situaciju za vladajuću Laburističku stranku učine još težom.

Ministar ekonomije Peter Mendelson, pojavljujući se na talk-showu Andrewa Marra na BBC-u, zatražio je od stranačkih disidenata da razmisle o posljedicama "ružne" borbe za vlast. Njegov apel je došao u vrijeme dok su glasači kaznili laburističke poslanike zbog zloupotrebe njihovih javnih troškova u skandalu koji je uzdrmao vladu, prenosi u nedjelju AP.

  • Prestanite napadati premijera jer ćete jednostavno učiniti položaj stranke i vlade još težim, izjavio je Mandelson.

Brown, koji je preuzeo dužnost od bivšeg premijera Tonyja Blaira nakon što je čekao više od decenije, očajnički se bori da zadrži položaj u jeku pobune unutar stranke. Mandelson je, međutim, izjavio da bi smjenjivanje Browna dovelo do izbora prije nego što vlada dovrši ekonomske reforme.

  • Ukoliko budemo imali trećeg lidera u jednom parlamentu, to bi značilo neizdrživi pritisak da se održe opći izbori prije nego što budemo u stanju da izvršimo promjene u ekonomiji, kazao je.

Brown se u nedjelju suočio s novom krizom kada su objavljeni izborni rezultati za Evropski parlament za koje se tvrdi da su katastrofalni po laburiste. Visoki lideri Laburističke stranke strahuju da bi rezultati mogli biti čak i lošiji na lokalnim izborima i da bi na njima stranka mogla izgubiti stotine poslaničkih mjesta i kontrolu nad najmanje čertiri engleske oblasti.