Svijet
0

Mandelsohn: Blair je kapitulirao pred Shin Feinom i IRA-om

FENA
Britanski premijer Tony Blair je tokom mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj "kapitulirao" pred Irskom republikanskom armijom (IRA) i njenim političkim krilom Shin Feinom, tvrdi u današnjem londonskom "Guardianu" bivši ministar za Sjevernu Irsku Peter Mandelsohn.

On kaže da se premijer Blair ponašao "neodgovorno i nerazumno" i da je prihvatio sve što je Shin Fein tražio iako je znao da to ide na štetu protestanata koji žele da sačuvaju Sjevernu Irsku u sastavu Velike Britanije.

Blair je, tvrdi Mandelsohn, davao obećanja Shin Feinu, koji je vodeća katolička partija, iako je znao da ih ne može ispuniti, što je, po njegovom mišljenju, nerazumno i neodgovorno. On smatra da je Blair pristao na sve samo da bi se nekako održao mirovni proces.

Mandelsohn je je jedan od najbližih, mada mnogo vjeruju i najbliži, saradnik premijera Blaira i tvorac takozvanih "Blairovih novih laburista". Njegova otkrića u "Guardianu" bacaju novo svjetlo ne samo na njegovu smjenu sa mjesta ministra za Sjevernu Irsku nego i na prirodu cijelog dosadašnjeg mirovnog procesa u toj britanskoj provinciji.

On podsjeća da je Blair pristajao na sve što je tražilo političko krilo terorističke IRA-e samo da bi se zadržala forma mirovnog procesa. To je, međutim, ističe Mandelsohn, stvorilo probleme među protestantima.

"Guardian" također saznaje kako je Blair "šarmirao" protestante u Sjevernoj Irskoj pričama o njegovom djedu po majci koji je bio član protestantskog Oranž reda, ali je, precizira list, prešutkivao svoje "naslijeđe i porodične veze s katoličkim nacionalistima".

Blairova majka je rođena u Republici Irskoj.

Treba također podsjetiti da je i podrška Amerika na strani irskih nacionalista.

Niko, naravno, ističe "Guardian", ne sumnja da Blair zaista želi mir u Sjevernoj Irskoj ali, primjećuje list, sada jasno da je, zbog svog političkog položaja, bio spreman na sve ustupke prema katoličkim nacionalistima bez obzira na posljedice za ukupnu situaciju.

Mandelsohn je sada britanski član Evropske komisije i zadužen je za poslove trgovine Evropske unije.