Svijet
0

Mandelin sin umro od AIDS-a

NINA
Nelson Mandela
Nelson Mandela
Sin Nelsona Mandele, Makgatho, umro je od AIDS-a, kazao je danas bivši Južnoafrički predsjednik reporterima u svojoj rezidenciji u Houghtonu u Johannesburgu.

Zadnji preživjeli član porodice, Mandela, kazao je da nije imamo nikakvu namjeru kriti bolest od koje je Makgotho patio. On je kazao da razgovaranje o takvom ili sličnim oboljenjima je jedini način zaustaviti ljude da gledaju na to kao nešto neobično i zbog čega "ljudi idu u pakao, a ne u raj".

Mandela je naglasio da nije znao od čega njegov sin boluje kad je prvi put poticao ljude da govore o oboljenjima.

Makgatho Mandela (54) umro je danas u Johannesburgu u bolnici Linksfield u koju je primljen u novembru prošle godine. Makgatho je bio član odvjetničkog tima Standard banke i radio je kao konzultant skupine.

On je bio Mandelino najstarije dijete i jedini preživjeli sin iz njegovog prvog braka s Evelyn Ntoko Mase koja je umrla prije nekoliko godina.

Prošle godine Makgathova žena Zondi umrla je od upale pluća. Makgatho je ostavio iz sebe četvoricu sinova, Mandla, iz njegovog prvog braka i Ndaba, (21), Mbuso, (13), and Andile, (11), iz braka sa Zondi.