Svijet
0

Mandela i situacija u Zimbabveu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uz zaključak da niko ne može da se mjeri s moralnim autoritetom koji uživa Nelson Mandela, komentator Daily Telegrapha piše o tome zašto nekadašnji južnoafrički borac za demokratiju, slobodu i ljudska prava ne kritizira javno aktuelnog predsjednika Zimbabvea.

Nelson Mandela je 2000. godine pozvao Roberta Mugabea da se penzioniše i od tada nije rekao ni riječi povodom situacije u Zimbabveu.

I dok takav Mandelin stav zbunjuje zapadni svijet, naročito Britaniju, gdje je Mandela jučer doputovao kako bi proslavio svoj 90. rođendan, Afrikanci ga sasvim razumiju, navodi Daily Telegraph.

Oni ne očekuju da Mandela nešto kaže protiv Mugabea.

Prvo, nastavlja komentator ovog lista, bivši južnoafrički lider zvanično se povukao posljednjih nekoliko godina.

On više i nema mogućnosti da utječe na događaje i najvažnije od svega je da Mandela ne bi učinio ništa da potkopa poziciju svog nasljednika, aktuelnog predsjednika Južne Afrike Mbekija koji je blizak Mugabeu.

Daily Telegraph podsjeća da se Mandela samo jednom usprotivio politici Mbekijeve vlade, i to zbog odluke da ne dozvoli distribuciju lijekova za liječenje side.

Mbeki je tada popustio pod pritiskom i promijenio odluku, ali je malo vjerovatno da bi sada isto učinio i promijenio stav prema Zimbabveu, zaključuje Daily Telegraph.