{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maloljetnički rad je pretežno raširen u Aziji

F
29.6.2007. u 09:25
0
0
Maloljetnički rad je pretežno raširen u Aziji
0
Maloljetnički rad je pretežno raširen u Aziji
U svijetu ima više od 218 miliona djece u dobi između 5 i 14 godina koja su žrtve privrednog iskorištavanja, od kojih je 70 posto zaposleno u zemljoradnji, a oko 22.000 djece godišnje umre zbog rada kojem su izložena.
To su podaci koje je Međunarodna organizacija rada objavila u povodu Svjetskog dana borbe protiv rada maloljetnika, javlja KTA.

Osvrnuvši se na tu pojavu, Roberto Salvan, glavni ravnatelj UNICEF-ova ureda u Italiji napomenuo je kako je maloljetnički rad pretežno raširen u Aziji te da stanje još dramatičnije u Africi kada su u pitanju djeca koja rade i uopće ne idu u školu.

Tamo gdje je veće siromaštvo porodice, veća je i opasnost od maloljetničkog rada, koji je potreban za uzdržavanje samih porodica, napomenuo je dalje Salvan, te posebno upozorio na teško stanje djece u Africi koja izgube roditelje zbog side.

Međutim, veliki dio djece radi unutar obitelji, ponajviše u zemljoradnji. Stoga su potrebna veća sredstva, bolja informacija, pomoć i potpora najslabijim porodicama, a ponajviše je potrebno intervenirati u velikim gradovima u kojima su brojna čitava naselja sastavljena od barakâ, i u kojima se često niječu prava djece, kazao je Salivan.

On je također dodao da su potrebni nacionalni zakoni koje treba nadzirati, te mogućnost djelovanja putem zajednica, nevladinih organizacija i drugih sličnih stvarnosti, kako bi se stalno vodila briga o tome gdje se nalaze rizične skupine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: