Oštre mjere
15

Mallorca uvodi "katalog grijeha": Drakonski će se kažnjavati i pljuvanje na ulici

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedno od najposjećenijih mjesta u Evropi, otok Mallorca, zasitio se neobuzdanih turista. Uvodi "katalog grijeha" i prijeti drastičnim kaznama.

Maksimalni iznos od 3.000 eura kaznit će se na primjer za grafite. A poskupjet će i pljuvanje po ulici. Ovaj će se prekršaj također smatrati teškim i prekršitelj može biti kažnjen novčanom kaznom od 1.500 eura.

Jaime Martínez, gradonačelnik Palma de Mallorce, želi "ispraviti ponašanje koje remeti suživot s stanovnicima". Nova odluka dijeli prekršaje na jednostavne, gdje su predviđene novčane kazne do 750 eura.

Dekret još mora proći kroz zakonodavni postupak. Ako bude političke volje, mogao bi se primijeniti već tokom ovogodišnje turističke sezone. Ipak, sigurno će biti puno više policajaca koji će nadzirati red na ulicama.

U novom popisu prekršaja posebna pozornost posvećena je vozačima na električnim skuterima. Svatko ko želi koristiti e-skuter mora imati osiguranje od odgovornosti. Onima koji ga nemaju prijeti kazna do 1.500 eura.

Također je zabranjeno nošenje slušalica tokom vožnje. Svakome tko prekrši ovu uredbu prijeti kazna od 350 do 750 eura umjesto dosadašnjih 100 do 150 eura. Prolazak kroz pješačke zone bit će potpuno zabranjen, piše list Bild .

Vozači skutera i malih električnih vozila moraju biti stariji od 16 godina, moraju nositi reflektirajući prsluk i smiju ulaziti samo u za to predviđena područja.

Kazne za alkohol na javnim mjestima do 1500 eura

Zabranjeno je konzumiranje alkohola na javnim mjestima. Grupe ljudi koje će biti bučne i remetiti mir, stvarati nehigijenske situacije, očekuju kazne. Također je zabranjeno ubrizgavanje lijeka u javnosti.

Svi ovi prekršaji kažnjavat će se srednjim kaznama od 750 do 1.500 eura, kao što je slučaj s kockanjem i klađenjem na javnim mjestima.

Lijepljenje objekata naljepnicama ili plakatima također se smatra prekršajem srednje težine, no ako bi to prekršitelj počinio u objektu zaštićenom spomenikom, spada u kategoriju težih prekršaja.

Javno pljuvanje, mokrenje ili defeciranje ozbiljan je prekršaj. Uprava Mallorce želi oštro kazniti vandalizam i ispisivanje grafita - osim kazne od 3000 eura, prekršitelj će snositi i troškove popravka i čišćenja.

Trn u oku su i kamperi

Gradonačelnik Palma de Mallorce također se želi obračunati s razuzdanim vlasnicima kampera i kamp prikolica koji parkiraju na gradskim ulicama.

Na području općine neće biti dopušteno kampiranje kampera i vučenih kamp prikolica, osim na mjestima koja su izričito dopuštena i označena od strane gradske uprave. U zaustavljenom automobilu ne smije biti upaljen motor pa dotični ne može, na primjer, koristiti klimu. Kazne za kršenje ovih propisa iznosit će od 750 do 1500 eura.

Takav automobil ne smije stajati na jednom mjestu duže od deset dana. Tačno vrijeme i dan dolaska moraju biti naznačeni na vjetrobranskom staklu i moraju biti jasno vidljivi. Nakon deset dana vozilo treba premjestiti. Odluka bi se trebala primjenjivati ​​od kraja maja.

Zabrane koje ostaju na snazi ​​u Mallorci

  • Pušenje na plažama
  • Oskudna odjeća za šetnju gradom ili posjet javnim institucijama

  • Penjanje na balkone

  • Korištenje audio opreme i lasera

  • Bacanje smeća u prirodi, na zelenim površinama i plažama

  • Ilegalna ulična trgovina

  • Neovlaštene usluge (masaže na plaži i ilegalne seksualne ponude)

  • Nezakoniti javni nastupi (klaunovi, mimičari, žongleri, kipovi, itd.)