Irak
0

Maliki traži novo brojanje glasova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Iraka Nuri al-Maliki zatražio je danas novo, ručno brojanje glasova s parlamentarnih izbora održanih 7. marta i upozorio da bi u zemlji moglo ponovno da izbije nasilje ako se njegov zahtjev ne ispuni, javile su agencije.

Izborna komisija objavila je jučer rezultate prema kojima alijansa bivšeg premijera Ijada Alavija "Irakija", na osnovu 93 posto prebrojanih glasova vodi s 7.970 glasova u odnosu na Al Malikijevu koaliciju "Pravna država" koja, međutim, vodi u sedam provincija, u odnosu na pet, gdje je u vođstvu Alavijev blok.

Novo brojanje glasova u nekim provincijama zatražio je danas i predsjednik Iraka Džalal Talabani.

Šef izborne komisije Faradž al-Hajdari rekao je da će se članovi komisije danas sastati da bi razgovarali o Malikijevom zahtjevu ali je doveo u pitanje potrebu da se glasovi ponovno broje.

"Čemu ručno prebrojavanje? Zašto? Iz kog razloga? Ako je došlo do greške, mogu uložiti žalbu i reći na kom biračkom mjestu je napravljena greška. Odbor izborne komisije će donijeti odluku o zahtjevu za ručno brojanje ali mi vršimo precizno elektronsko brojanje glasova", rekao je on.

Zasad nije poznato da li će Alavi zadržati prednost i da li će ona značiti više mjesta u parlamentu za njegov politički blok.

Prema iračkom izbornom sistemu, mjesta u parlamentu se dodjeljuju na osnovu rezultata koji koalicije ostvare u pojedinačnim provincijama a ne na osnovu ukupnog broja osvojenih glasova.

Odživ birača na parlamentarnim izborima bio je 62 posto uprkos seriji terorističkih akcija u kojima je ubijeno 38 ljudi i kojima su islamski ekstremisti pokušali da onemoguće izbore.

Pravo glasa imalo je 19 miliona, od 28 miliona stanovnika Iraka, a iskoristilo ga je blizu 12 miliona.

U izbornu trku ušlo je nekoliko desetina političkih stranaka i grupacija okupljenih u 12 velikih koalicija koje su za 325 mjesta u parlamentu ponudile oko 600 kandidata.