Irak
0

Maliki traži hitnu provedbu sporazuma o sigurnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irački premijer Nuri al-Maliki sastao se u Bagdadu s visokim američkim dužnosnicima kako bi razmotrili mogućnosti brze provedbe sporazuma o povlačenju koalicijskih trupa do 2011.

Na sastanku s američkim ambasadorom Ryanom Crockerom i šefom američkih snaga u Iraku generalom Rayom Odiernom, tri dužnosnika su razmatrala "mjere hitnog aktiviranja sporazuma", koji još uvijek čeka odobrenje predsjedničkog vijeća, navodi se u saopćenju službe premijera Malikija.

Sporazum o sigurnosti sa SAD-om, usvojen u četvrtak u iračkome parlamentu, bit će u cijelosti valjan za najmanje dvije sedmice, nakon što ga odobri predsjedničko vijeće, u kojem su predsjednik Jalala Talabanija i njegova dva potpredsjednika, sunit i šiit.

"Oni su također razmatrali tehničke mogućnosti istupanja Iraka iz VII. poglavlja Povelje UN-a, pitanje zatvorenika, "zelene zone" i "zračnogi prostora", navodi se u saopćenju.

Multinacionalne snage u Iraku djeluju u skladu s poglavljem VII Povelje UN-a, koja predviđa "prinudne mjere" u slučaju prijetnje miru, koje idu sve do upotrebe sile.

Na drugoj strani, prema američkim brojkama, 15.800 osoba nalazi se po koalicijskim zatvoreničkim logorima. Sporazum predviđa da one prijeđu u nadležnost iračke pravosudne vlasti.