Irak
0

Maliki nije podržao Obamin plan o povlačenju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački premijer Nuri el-Maliki nije podržao plan predsjedničkog kandidata Baraka Obame za povlačenje američkih vojnika iz Iraka, saopćio je danas portparol vlade Ali el-Dabah. Portparol el-Dabah je, takođe kazao da su i riječi premijera Malikija u intervjuu magazinu "Špigl" pogrešno protumačene, pošto su netačno prevedene, prenio je Rojters.

Najpoznatiji njemački politički magazin je prenio kako je Maliki podržao prijedlog demokratskog kandidata Obame o povlačenju američkih vojnika iz Iraka u roku od 16 meseci.

"Predsjednički kandidat Barak Obama govori je o 16 mjeseci. To bi, vjerujemo, bio pravi vremenski okvir za povlačenje, uz mogućnost sitnih korekacija", naveo je "Špigl" u juče objavljenom intervjuu.

Predsjednik Džordž Buš se, međutim, protivi određivanju čvrstih vremenskih rokova za povlačenje Amerikanaca iz Iraka.

Iako je Buš sa Al Malikijem saglasio da u okviru dogovora o bezbjednosnim aranžmanima za Irak bude određen i "vremenski horizont" za povlačenje vojske, Bijela kuća je saopćila da je on fleksibilniji od čvrstih rokova koje predlaže Demokratska partija i da može da bude prilagođen uslovima na terenu.

Senator Obama, koji se nalazi u Afganistanu, planira da u okviru turneje po Bliskom istoku i Evropi posjeti Irak, prenose agencije.