Svijet
0

Maliki: Nasilje u Iraku dramatično opalo

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Broj bombaških i samoubilačkih napada dramatično je opao u iračkoj prijestonici, izjavio je u nedjelju premijer Nouri al-Maliki. U međuvremenu je bomba podmetnuta kraj puta promašila američki konvoj u Bagdadu i ubila 12-godišnju djevojčicu i ranila još četvero Iračana, saopćila je policija.

Al-Maliki, šiit, izjavio je novinarima da su "teroristički akti", uključujući napade autobombama i samoubilačke napade, opali za 77 posto s prošlogodišnjeg rekorda, u nagovještaju da je sunitsko-šiitsko nasilje "sada okončano", javio je AP.

"Kada se sektaško nasilje okonča, neću se plašiti bandi koje bježe među pokrajinama", izjavio je al-Maliki, u očiglednojh aluziji na Al-Qaidu i druge sunitske vjerske ekstremiste koji su protjerani iz prijestonice.

"Većina tih terorista bježi u obližnje zemlje i upozoravam našu braću u islamskim i arapskim zemljama da budu svjesni njihovog prisustva kako ne bi naškodili tim zemljama", kazao je.

Al-Maliki je izjavio da razmatra amnestiju za one "koji su zavedeni ili su počinili izvjesne zločine", iako je dodao kako taj potez ne bi uključivao one "osuđene za ubistva ili bombaške napade".

Njegove optimistične izjave uslijedile su nakon sličnih izjava američkih vojnih zvaničnika. Prošle je sedmice zapovjednik američkih snaga u Bagdadu, general major Joseph Fil, izjavio da je broj ubistava i bombaških napada u stalnom padu od prošlog juna i "nastavlja da opada svakog mjeseca".

Uprkois poboljšanju sigurnosti, nasilje se nastavlja, iako na nižem nivou nego prošle godine na vrhuncu sektaškog krvoprolića i prije dolaska skoro 30.000 dodatnih američkih vojnika kako bi suzbili nasilje.

Američki vojnicui okružili su dio kvarta Baladija nakon što je bomba podmetnuta kraj puta eksplodirala oko 8,45 sati dok je američki konvoj prolazo kroz taj većinski šiitski kvart, saopćio je policajac koji je tražio da ostane anonimnan jer nije bio ovlašten da objavi informaciju.

Sve iračke žrtve bili su civili koji su se zatekli u tom području kada se eksplozija desila, među kojima i 12-godišnja djevojčica, kazao je. Nije bilo vijesti o američkim žrtvama.