Svijet
0

Maliki: Irak spreman preuzeti nadzor nad Basrom za dva mjeseca

FENA
Foto: You witness news
Foto: You witness news
Irak će preuzeti nadzor nad sigurnošću od britanskih vojnika u pokrajini Basra u roku od dva mjeseca, izjavio je novinarima u utorak irački premijer Nuri al-Maliki nakon sastanka s britanskim premijerom Gordonom Brownom, koji je izjavio da da će više od 1000 britanskih vojnika biti povučeno iz Iraka do kraja godine.

Brown je u nenajavljenoj posjeti, koja također treba uključivati sastanak s američkim vojnim zapovjednikom, generalom Davidom Petraeusom, prije nego što britanski lider otputuje u Basru kako bi se sastao sa svojim snagama i vojnim zapovjednicima u naftom bogatoj regiji na dubokom jugu Iraka, javio je AP.

"Spremni smo preuzeti sigurnost nad Basrom u roku od dva mjeseca, i to ćemo i učiniti. Basra će biti jedna od pokrajina u kojima će iračke snage potuno preuzeti sigurnost", izjavio je Al-Maliki nakon sastanka s Brownom u svome uredu u "zelenoj zoni".

Brown je potvrdio Al-Malikijeve planove i izjavio je da "dok se pripremamo da to nadziremo, mogli bismo smanjiti broj vojnika na 4500". On je govorio u rezidenciji vodećeg britanskog zapovjednika u Iraku gernerala Billa Rolloa, u "zelenoj zoni".

Brown je izjavio da će svaka nova odluka o povlačenju britanskih trupa bitio donijeta iduće godine.

Britanske trupe napustile su posljednje dijelove svoje baze u centru Basre prošlog mjeseca, ubrzavajući pozive javnosti da se dodatno smanji obim snaga u Iraku.

Britanija trenutno ima oko 5500 vojnika smještenih uglavnom u zračnoj bazi u predgrađima južnog grada Basre, drugog po veličini iračkog grada, oko 600 kilometara jugoistočno od Bagdada.