Svijet
0

Maliki: Irak neće biti baza za napade na Iran

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je u nedjelju u Teheranu, gdje je razgovarao s iranskim zvaničnicima, da se irački teritorij neće koristiti za eventualne napade na Iran, javila je njemačka agencija DPA.

Maliki, koji je u nedjelju doputovao u Teheran, sastao se sa šefom iranske diplomatije Manuchehrom Mottakijem i potpredsjednikom Parvizom Davudijem, a u toku dana će se sastati s predsjednikom Irana Mahmudom Ahmadinejadom.

Posebna pažnja tokom tih razgovora posvećena je američko-iračkom sporazumu o budućem vojnom prisustvu SAD-a na iračkoj teritoriji, čemu se vlasti u Teheranu protive i nadaju se da ga iračka vlada neće potpisati, napomenula je njemačka agencija.

Irak i SAD treba da potpišu krajem jula sporazum o statusu američkih snaga u Iraku (SOFA), koji bi američkoj vojsci omogućio da zadrži vojne baze u Iraku i poslije 31. decembra kada ističe rezolucija UN koja je osigurala legalnost dosadašnjeg američkog vojnog prisustva na iračkoj teritoriji, ali i da sa iračke teritorije pokrene napade na druge zemlje bez konsultacija s vladom u Bagdadu.

Bush i Maliki su se u novembru načelno dogovorili o potpisivanju sporazuma, ali sada neki irački državnici iznose drugačije mišljenje, vjerovatno, kako primjećuju strani mediji, pod pritiskom iračkih šiita.

Iranski državnici oštro kritiziraju taj sporazum jer smatraju da osigurava legalnu osnovu američkim trupama da baze u Iraku koriste za napade na druge zemlje regije.

Maliki je s iranskim zvaničnicima razgovarao i o situaciji u Iraku i bilateralnoj saradnji.

Dvije strane su potvrdile spremnost da jačaju prijateljske odnose, a razmatrale su i niz privrednih pitanja, među kojima i dodatne isporuke električne energije i pitke vode Iraku, kao i pitanje uvoza i izvoza nafte.