Svijet
0

Maliki: Irak je spreman na "konačnu" bitku s Al-Qaidom

FENA
Iračke snage sigurnosti počele su "konačnu" ofanzivu protiv al-Qaide u Iraku kako bi protjerale sunitske islamske militante iz njihovog posljednjeg velikog uporišta na sjeveru zemlje, izjavio je u petak irački premijer Nuri al-Maliki.

On je kazao da su irački vojnici poslani u Mosul, gdje je u golemoj eksploziji za koju je okrivljena al-Qaida ubijeno 40 i ranjeno 220 ljudi u srijedu, te da je uspostavljen štab u tom gradu 390 km sjeverno od Bagdada, javio je Reuters.

Američki vojni zapovjednici tvrde da se al-Qaida, koja se krivi za većinu velikih bombaških napada u Iraku, pregrupisala u sjevernim pokrajinama nakon što je protjerana iz zapadne pokrajine Anbar i iz Bagdada i njegove okoline tokom sigurnosnih akcija prošle godine.

Oni su opisali Mosul, prijestonicu pokrajine Ninive, posljednjim velikim urbanim uporištem al-Qaide u Iraku.

"Uspostavili smo štab u Ninivi da dovršimo zadnju bitku s al-Qaidom i njenim gerilcima te pripadnicima ranijeg režima", izjavio je Maliki, misleći na ostale sunitske militante za koje vlada tvrdi da su ostali lojalni bivšem lideru Saddamu Husseinu.

"Danas su se naše snage počele kretati prema Mosulu. Ono što planiramo u Ninivi bit će odlučujuće", izjavio je on tokom ceremonije održavanja pomena na žrtve nasilja u svetom šiitskom gradu Kerbali, u govoru koji je emitovan na državnoj televiziji.

Maliki nije dao detalje o broju iračkih vojnika angažovanih u operaciji niti o njenom obimu. Portparol ministarstva odbrane Mohammed al-Askari nije dao detalje, ali je kazao da je operacija pokrenuta na Malikijev zahtijev.

"Sigurnost je veoma slaba tamo i snage sigurnosti se trebaju pojačati", izjavio je Askari.