Svijet
0

Mali napredak u pregovorima Prištine i Beograda oko Kosova

FENA
Frank Wisner, umirovljeni američki diplomat koji zastupa Sjedinjene Države u pregovaračkoj trojci, izjavio je da je malo vjerovatno da će pitanje Kosova biti riješeno ove godine. Kako je izjavio za Glas Amerike, za konačni sporazum jednostavno nema dovoljno vremena.

"Vjerujemo da ćemo predati naš izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda do 10. decembra, kako je i zakazano. On će potom razgovarati s ključnim članovima Kontaktne skupine - Sjedinjenim Državama, Britanijom, Rusijom, Italijom i Njemačkom. Ne isključujem da bi moglo doći i do rasprava u Vijeću sigurnosti."

Pregovori predstavnika Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije pokrenuti su u augustu nakon što je Rusija zaprijetila da će vetom blokirati plan o neovisnosti Kosova što su ga podržale Evropska unija i Sjedinjene Države. Kosovo želi neovisnost, dok Srbija nije spremna pristati ni na šta više od autonomije sa širokim ovlastima.

Prošle sedmice članovi pregovaračke trojke organizirali su izravne pregovore srpskih i kosovskih čelnika. Još jedan takav sastanak zakazan je za 24. oktobra u Briselu. Wisner kaže da predstavnici dvije strane nisu predstavili nove prijedloge, no složili su se da podjela Kosova nije jedna od opcija.

Međutim, američki analitičar za Evropu pri nevladinoj organizaciji Vijeće za vanjsku politiku, Charles Kupchan kaže da će bilo kakvo rješenje kosovskog pitanja dovesti do destabilizacije Balkana. Kupchan navodi dva razloga zašto otcjepljenje pretežno srpskog, sjevernog dijela Kosova, još nije potpuno isključeno.

"Jedan razlog je taj da se Beograd može navesti da pristane na neovisnost Kosova ukoliko mu pripadne sjeverni dio pokrajine. Ukoliko Beograd pristane na to, složit će se i Moskva, i tako bi bio riješen čitav problem. Drugi razlog je taj da bi novi početak za Kosovo bio težak ukoliko bude imao dio svog teritorija koji ne želi biti dio nove neovisne zemlje."

Većina analitičara vjeruje da će pregovori Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije propasti. U tom slučaju, kosovski Albanci će, kako su najavili, proglasiti neovisnost. Washington, koji podržava ideju neovisnog Kosova, naznačio je da bi priznao novu zemlju, dok je Evropska unija podijeljena po tom pitanju. Charles Kupchan vjeruje da bi Njemačka slijedila Sjedinjene Države i priznala neovisno Kosovo.