Svijet
0

Malezijski parlament glasat će o novom kandidatu za premijera

FENA
Mahathir Mohamad (Foto: EPA-EFE)
Mahathir Mohamad (Foto: EPA-EFE)
Malezijski parlament glasat će o novom kandidatu za premijera, i ukoliko niko ne osvoji većinu glasova bit će sazvani prijevremeni izbori, izjavio je u četvrtak prelazni premijer Mahathir Mohamad.

Tu zemlju jugoistočne Azije zahvatila su politička previranja u ovoj sedmici nakon neočekivane ostavke Mahathira, kome su 94 godine i bio je najstariji je svjetski šef vlade. Ostavka je pripremila teren za novu borbu za vlast između njega i njegovog starog suparnika, Anwara Ibrahima (72).

Mahathir je kazao da će imena kandidati za premijera biti podnesena parlamentu na glasanje nakon što mu je kralj poručio nijedan od kandidata nema podršku da postane premijer. Kralj je održao dvodnevne konsultacije s poslanicima.

Sjednica parlamenta bit će sazvana za 2. mart, na kojoj bi bio izabran premijer.

"Ukoliko parlament većinom glasova ne podrži osobu koja je kandidat za premijera, nakon toga će biti sazvani prijevremeni izbori", kazao je Mahathir.

Mahathir je pristao da obavlja dužnost prelaznog premijera nakon što je u ovoj sedmici podnio ostavku, u jeku političkih manevriranja između njegove koalicije i opozicije.

Ostavka Mahthira izazvala je raskidanje koalicije s Anwarom nakon što je ostvario iznenadnu izbornu pobjedu u 2018. i vratila je na vlast čelnika koji je vladao Malezijom između 1981 i 2003.

Mahathir je izjavio da se zalaže za vladu nacionalnog jedinstva, čiji članovi neće biti birani po stranačkoj lojalnosti.

Anwar je kazao u srijedu da se protivi formiranju „vlade na stražnja vrata“ i da su tri stranke iz bivše vladajuće koalicije Pakatan Harapan predložile njega kao kandidata za premijera.

Bivša vladajuća stranka Jedinstvena malezijska nacionalna organizacija (UMNO), koja je vladala Malezijom šest decenija dok nije poražena Mahthirovim povratkom u 2018., također je odbacila ideju vlade nacionalnog jedinstva, ali je saopćila da želi nove izbore, prenosi Reuters.