Nakon kritika vlasti
0

Malezijska policija zabranila održavanje gay festivala

Sarajevo-x.com
Festival "Seksualna nezavisnost” održava se od 2008. godine u glavnom malezijskom gradu Kuala Lumpuru. Organizatori su bili pod velikim pritiskom religijskih vođa i političara u ovoj većinom muslimanskoj zemlji.

Petodnevni gay festival koji je trebao početi 9. novembra, neće se održati. Zamjenik premijera Malezije i nekoliko nevladinih organizacija uputili su kritike na račun organizatora i najavili proteste nekoliko dana prije festivala koji se trebao održati u jednom lokalnom umjetničkom centru.

“Vlasti će spriječiti bilo koju aktivnost vezanu za ovaj festival”, kazao je šef policije Khalid Abu Bakar.

“Mnoge organizacije i udruženja se boje da bi program festivala mogao unijeti nemir i omesti jedinstvo javnosti”, dodao je Khalid.

Muhyiddin Yassin, zamjenik premijera Malezije, događaj je opisao kao “neprikladan i gubitak vremena”, prenosi malezijska novinska agencija.

Aktivisti za gay prava kazali su kako je cilj festivala bio spriječiti širenje homofobije u malezijskom konzervativnom društvu gdje mnogi homoseksualci dobijaju prijetnje smrću.

"Pitati nas da šutimo isto je kao da nas pitate da stavimo osmjeh dok nas zlostavljate. Vrijeme je da konačno zaustavimo mržnju, zlostavljanje i nerazumijevanje”, kazao je glasnogovornik festivala Pang Khee Teik.

Pravilo medijske cenzure u Maleziji zabranjuje filmove i pjesme koje promovišu homoseksualizam, dok zakon star desetinama godina zabranjuje sodomiju za koju je propisana kazna od 20 godina.