Svijet
4

Malezijska policija traga za funkcionerom ambasade Sjeverne Koreje u vezi s ubistvom Kim Jong-nama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Malezijska policija je saopćila da traga za visokim funkcionerom sjevernokorejske ambasade u Kuala Lumpuru u vezi sa ubistvom Kim Jong-nama, prenosi BBC.

Kim Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, ubijen je prošle sedmice na aerodromu u Kuala Lumpuru. Policija je potvrdila detalje ubistva, rekavši da su mu dvije žene prišle i poprskale mu otrov u lice.

Postoji sumnja da Sjeverna Koreja stoji iza napada, ali je ona povukla svog izaslanika iz Pjongjanga.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru u srijedu, malezijski šef policije Khalid Abu Bakar rekao je da su tri osumnjičene osobe za ubistvo iz Sjeverne Koreje te da se za njih vjeruje da su još uvijek u zemlji.

Naveo je da je jedna od osoba sekretar ambasade Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru, a šef policije Malezije ga je identificirao kao Hyon Kwang Songa.

Druge dvije osobe su članovi osoblja državne aviokompanije Air Koryo iz Sjeverne Koreje. On je dodao da se vjeruje da su ostale osobe iz Sjeverne Koreje pobjegle.

Dvije žene, Indonežanka Siti Aisyah i Vijetnamka Doan Thi Huong su u pritvoru. Na internetu je također procurio video koji prikazuje čovjeka nalik na Kima kojem se obraća jedna žena na aerodromu u Kuala Lumpuru.