Svijet
0

Malezijska policija pronašla 139 grobnica, sumnja se da se radi o migrantima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Malezijska policija je u 28 kampova za trgovinu ljudima, koji se nalaze u sjevernom dijelu Malezije na granici s Tajlandom, pronašla 139 grobnica za koje se sumnja da se u njima nalaze tijela ubijenih migranata, javlja BBC.

Šef nacionalne policije Khalid Abu Bakr je rekao se u nekim grobnicama nalazi više od jednog tijela. Grobnice su veoma blizu kampova koji su bili namijenjeni trgovini ljudima. Tijela su pronađena u plitkim grobnicama.

Tajlandske vlasti su prekinule puteve koje su trgovci ljudima koristili za transport migranata njihovom teritorijom. To je kriminalce prisililo da umjesto kopnom putuju morem. No, mnogi od njih su ostali na moru nakon što su ih trgovci ljudima napustili, a nijedna zemlja ih nije željela prihvatiti.

Sumnja se da je u najvećim kampovima bilo i do 300 ljudi.

Migranti su Rohingya muslimani, koji su bježali od progona u Mijanmaru, gdje nisu imali građanska prava. Sa njima su bili i migranti iz Bangladeša.

Čamce sa izgladnjelim migrantima su prvobitno odbile primiti Indonezija, Malezija i Tajland, a prošle sedmice su Indonezija i Malezija pristale ponuditi privremeno utočište.