Svijet
0

Malezijac traži da se odrekne islama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnik malezijske kineske manjine koga su pri rođenju liječnici greškom uručili muslimanskom paru prije skoro tri decenije priprema se za moguću zakonsku bitku kako bi se mogao odreći islama, što je potez koji se u nekim dijelovima zemlje smatra krivičnim djelom.

Zulhaidi Omar (29), koga porodica i prijatelji sada zovu Eddie, izjavio je da je sasvim slučajno otkrio svoj pravi identitet i sastao se sa svojim biološkim roditeljima 1998. nakon što je godinama bio u zabludi o svojim kineskim korijenima.

"Želim sada vratiti svoj život ponovo u red", izjavio je Zulhaidi u telefonskom razgovoru za Associated Press iz svog doma u južnoj državi Johor.

Zulhaidi, rukovodilac prodaje, odgajan u malezijskoj muslimanskoj porodici, izjavio je da tek sada otkriva svoju priču jer želi da mu se vrati kinesko ime i da promijeni svoju vjeru u budizam. Oko 20 posto malezijskog stanovništva su budisti.

On je odbio dodatno pojašnjavati pozivajući se na osjetljivost slučaja koji se tiče vjere u toj većinski muslimanskoj zemlji.

Ustav ne dopušta muslimanima da se odreknu svoje vjere, i to se smatra izdajom i kažnjivo je zatvorskom kaznom u nekoliko država, ali ne i u Johoru.

Michael Tay, političar iz Udruženja malezijskih Kineza koje pomaže Zulhaidiju, izjavio je da pregovara s državnim vlastima Johora da prihvate Zulhaidijev zahtjev.

"Akademsko je pitanje može li on vratiti svoj kineski identitet. Rekao sam (Zulhaidiju) da to može biti teška bitka, ali on je ipak još želi", izjavio je Tay za AP.

Nejasno je koliko dugo bi moglo trajati do rješenja a slučaj bi se eventualno mogao predati šerijatskim sudovima, koji se bave vjerskim pitanjima što se tiču muslimana, kazao je Tay.

Državni vjerski zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Malezijski mediji prvi put su javili tokom vikenda o Zulhaidijevoj tvrdnji da ga je prije osam godina dok je radio u supermarketu uočila njegova biološka serstra koja je rekla da nevjerovatno liči na njihovog oca Teo Ma Leonga (67).

DNK test kasnije je potvrdio porodičnu vezu i Zulhaidi se odselio roditeljima tri mjeseca kasnije, javile su novine The Star.

Maslezijski dječak koga je porodica Teo odvela kući zbog ljekarske greške odgajan je kao Tian Fai i sada je oženjen Kineskinjom, piše The Star.

Tian Fa je izjavio novinama kako ne namjerava tražiti svoju biološku porodicu i da je sretan što će smatrati Tea i njegovu suprugu Liom Sai Hak svojim roditeljima.