Ušao sa lažnim pasošem
49

Malezija uhapsila naoružanog muškarca za kojeg se smatra da je izraelski agent

F. H.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Malezija je uhapsila naoružanog muškarca u hotelu u Kuala Lumpuru, rekao je njen najviši policijski zvaničnik, opisujući 36-godišnjaka kao osumnjičenog da je izraelski špijun.

Muškarac, koji je pronađen sa šest pištolja i 200 metaka, stigao je na međunarodni aerodrom Kuala Lumpur iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 12. marta koristeći, kako su vlasti vjerovale, lažni francuski pasoš, rekao je na konferenciji za novinare glavni policijski inspektor Razarudin Husain kasno u petak.

Osumnjičeni je predao izraelski pasoš nakon policijskog ispitivanja, rekao je Razarudin.

Razarudin je rekao da policija istražuje mogućnost da bi muškarac mogao biti pripadnik izraelske obavještajne službe, iako je osumnjičeni rekao vlastima da je ušao u Maleziju kako bi ulovio još jednog izraelskog državljanina zbog porodičnog spora.

"Međutim, ne vjerujemo u potpunosti ovom narativu jer sumnjamo da postoji još jedan plan", rekao je Razarudin, dodajući da se pritvoreni muškarac kretao između nekoliko hotela tokom svog boravka u Maleziji.

Policija istražuje i kako je osumnjičeni došao do oružja koje je kupljeno u Maleziji i plaćeno kriptovalutama, rekao je Razarudin. Vlasti su bile u stanju pripravnosti nakon hapšenja, uz pojačano osiguranje malezijskog kralja, premijera Anwara Ibrahima i drugih visokih ličnosti, dodao je on.

Malezija, većinski muslimanska zemlja, čvrsto podržava Palestince i kritikovala je zločine Izraela u ratu u Gazi. Malezija, koja nema diplomatske veze s Izraelom, dom je za oko 600 palestinskih izbjeglica, prema agenciji UN-a za izbjeglice.

  1. godine, palestinskog naučnika su u glavnom gradu Malezije ubila dva neidentifikovana muškarca u ubistvu za koje je militantna grupa Hamas sugerirala da ga je izvršila izraelska obavještajna služba Mossad. Izrael je negirao optužbe.