Policija ga ranila u glavu
0

Malezija: Ubijen čovjek koji je držao 30 djece kao taoce

FENA
Malezijska policija oslobodila je u četvrtak 30 učenika i četiri profesora i smrtno ranila u glavu čovjeka koji ih je držao kao taoce sedam sati prijeteći im velikim nožem i čekićem, saznaje se iz policijskih izvora.

"Djeca i profesori su živi i zdravi", saopćio je jedan policijski zvaničnik iz grada Muar u državi Johor, na jugu Malezije.

Otmičar je hospitaliziran u kritičnom stanju nakon što je pogođen metkom u glavu kada je policija započela operaciju oslobađanja djece. Umro je nekoliko sati kasnije.

Zamjenik načelnika policije Johora Jalaluddine Abdul Rahman rekao je u toku poslijepodneva da je isti čovjek 2010. godine držao kao taoce djecu u drugom dječjem vrtiću u istom okrugu. Tada je čekićem povrijedio troje šestogodišnje djece i jednu ženu, prije nego što je uspio da pobjegne policiji koja nije uspjela da ga pronađe.

Četrdesetgodišnji čovjek je imao dvije presude za drogu, 1995. i 2000. godine, precizirao je on.

Čovjek koji je bio naoružan dugim nožem i čekićem, i čiji identitet policija nije otkrila, zatvorio se u jednu učionicu s učenicima i nastavnicima. Prijetio je da će ubiti djecu ako mu policija ne da vatreno oružje, objavio je dnevni list The Star na svojoj internetskoj stranici.

Zamjenik načelnika policije je rekao da je otmičar za vrijeme pregovora tražio da razgovara s malezijskim premijerom Najibom Razakom i njegovim ministrom unutarnjih poslova.

Operaciju oslobađanja djece izveli su pripadnici jedinice specijalizirane za borbu protiv terorizma.

Otmice se rijetko događaju u Maleziji.