Svijet
7

Malezija traži pomoć u nalaženju dijelova nestalog aviona

FENA
Malezijski zvaničnici su saopćili danas da će zatražiti pomoć od teritorija blizu ostrva Reunion gdje je pronađen dio koji bi mogao da pripada nestalom avionu MH370, u pronalaženju drugih dijelova olupine letjelice.

Novi dio, koji je pronađen blizu tog francuskog ostrva u zapadnom dijelu Indijskog okeana, ne pripada nestalom avionu, već je reč o "običnim merdevinama", izjavio je za AP generalni direktor malezijskog Civilnog zrakoplovstva Azharudin Abdul Rahman.

-Čitao sam po svim medijima da je riječ o dijelu vrata. Provjerio sam, međutim, s Civilnim zrakoplovstvom i ljudima na terenu na Reunionu, i to su samo obične merdevine - rekao je Rahman.

Malezijsko ministarstvo saobraćaja potvrdilo je da dio krila pronađen u srijedu kod francuskog ostrva pripada "boingu 777", što su verifikovali francuski zvaničnici, zajedno s predstavnicima kompanije "Boing", američke Nacionalne uprave za sigurnost saobraćaja i malezijskim timom.

Stručnjaci vojnog instituta blizu Tuluza počet će istragu u srijedu, saopćila je kancelarija tužioca u Parizu, prenosi Tanjug.

U ponedjeljak, istražni sudija će se sastati s malezijskim zvaničnicima i predstavnicima Francuske agencije za sigurnost u aviosaobraćaju (BEA), navela je američka agencija.

Avion kompanije "Malaysia Airlines", na letu MH370, sa 239 putnika i članova posade, nestao je 8. marta 2014. godine, pošto je skrenuo s kursa iz Kuala Lumpura prema Pekingu.