Sporno područje
0

Malezija poručila da će zaštititi svoja prava u Južnom kineskom moru

FENA
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Malezija je u subotu saopćila da je čvrsto predana zaštiti svojih suverenih prava i interesa u Južnom kineskom moru nakon što je Kina izrazila zabrinutost zbog malezijskih energetskih projekata u dijelu mora na koji Kina također polaže pravo.

Malezijski premijer Anwar Ibrahim rekao je u utorak da je Kina zabrinuta zbog aktivnosti državne energetske kompanije Petronas u dijelu Južnog kineskog mora za koji Malezija kaže da je njena teritorija.

Anwar je rekao da je otvoren za pregovore s Kinom, što je izazvalo kritike opozicije koja je ocijenila da Anwar rizikuje suverenitet Malezije.

Ministarstvo vanjskih poslova je u subotnjem saopćenju navelo da Anwarov komentar znači da Malezija želi da se sva pitanja vezana uz Južnokinesko more riješe na miran način i bez ugrožavanja položaja Malezije.

"Malezijska vlada je nedvosmisleno i čvrsto predana zaštiti malezijskog suvereniteta, suverenih prava i interesa u njenim pomorskim područjima u Južnom kineskom moru", saopćilo je ministarstvo, javlja Reuters.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo cijelim Južnim kineskim morem, kroz koje godišnje prolazi brodska trgovina vrijedna oko 3 triliona dolara. Malezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i Vijetnam imaju određena preklapajuća potraživanja.

Petronas upravlja naftnim i plinskim poljima unutar malezijske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) i posljednjih je godina imao nekoliko susreta s kineskim brodovima.