|

Malezija najnaklonjenija turistima muslimanima, BiH na 8. mjestu

Malezija najnaklonjenija turistima muslimanima, BiH na 8. mjestu
12
Klix.ba
16.1.2013. u 19:58
63
komentara
12

dijeljenja
Malezija najnaklonjenija turistima muslimanima, BiH na 8. mjestu Turisti u Kuala Lumpuru (Foto: AFP)
Malezija se nalazi na vrhu liste zemalja koje na najbolji način dočekuju turiste muslimane. Na listi singapurske kompanije Crescentrating, koja se bavi putničkim konsaltingom, vrlo dobro kotiraju i Egipat, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Singapur.
Istraživanje u 50 zemalja odnosilo se na kvalitet usluge koju dobijaju turisti muslimani, koji traže halal proizvode, lak pristup mjestima za molitvu i slično.

Na skali od jedan do 10 Malezija je dobila ukupnu ocjenu 8,3. Egipat je na drugoj poziciji sa ocjenom 6,7, a slijede UAE i Turska sa ocjenom 6,6. Saudijska Arabija je četvrta sa ocjenom 6,4, dok je Singapur peti sa 6,3.

Indonezija, Maroko i Jordan imaju ukupnu ocjenu 6,1, a Bruneji, Katar, Tunis i Oman 6,0.

Bosna i Hercegovina vrlo dobro kotira sa ocjenom 5,9, koliko ima i Tajland, a nalazi se u grupi zemalja koje nisu članice Organizacije islamske saradnje (OIC). Gledajući obje grupe, BiH je osma, a na listi zemalja nečlanica OIC-a druga.

Kompletnu listu možete pogledati ovdje.

Izvršni direktor kompanije Crescentrating Fazal Bahardeen kaže da se u Maleziji skoro na svakom mjestu mogu naći mjesta za molitvu, bilo da je to u trgovačkom centru ili na aerodromu. U Indoneziji, naprimjer, lokalno stanovništvo vrlo lako dolazi do halal hrane, ali to turistima muslimanima još uvijek nije omogućeno.

Najbolje destinacije za kupovinu su Dubai, Kuala Lumpur, Istanbul, Džeda, Singapur, Kairo, Abu Dhabi, New Delhi, London i Doha.

Tajlandski aerodrom Suvarnabhumi i Međunarodni aerodrom Kuala Lumpur izabrani su za najbolje aerodrome za putnike muslimane.

Turisti muslimani svake godine troše sve više novca, pa su tako 2011. godine potrošili 126 milijardi dolara, a predviđa se da će do kraja 2020. trošiti i do 192 milijarde dolara godišnje.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...