Istraga o padu Airbusa A330
0

Male šanse da će crne kutije biti pronađene

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnici francuske avijacije izrazili su sumnju u pronalazak crnih kutija iz aviona kompanije Air France palog u Atlantik, u kojem je poginulo 228 osoba.

Iako se provodi opsežna istraga, pod ovakvim okolnostima sugeriše da se kutije iz okeana, koje odašilju signal samo 30 dana, možda i neće naći. Tako bi sudbina aviona Airbus A330 na letu 447 iz Rio de Janeira za Pariz zauvijek ostala nepoznanica, prenose agencije.

Avion je uslijed nevremena nestao s radara rano u ponedjeljak, a dijelovi olupina pronađeni su 650 km od brazilske obale.

Istraga u ovom slučaju i dalje traje, a zvaničnici ističu da "nema sumnje da olupine pripadaju nestalom avionu".

Na press konferenciji u Parizu u srijedu je izražena nada da će prvi izvještaji o padu aviona biti poznati do kraja juna.

"Ova katastrofa, najgora koju je naša zemlja ikad doživjela, dogodila se u veoma problematičnom regionu, tako da istraživanje nije lako, ali mi ne odustajemo", poručio je šef francuske civilne avijacije Paul-Louis Arslanian. Dodao je i to da se još uvijek ne zna tačno vrijeme nesreće.

Crne kutije koje sadrže zabilježen govor u kokpitu dale bi jasnije informacije o tome šta se tačno dogodilo, ali se one možda nalaze i na dubini od 3.000 metara, saopšteno je.

Arslanian je priznao da "nije optimističan" kad je u pitanju njihov pronalazak zbog takvog terena.

U znak sjećanja na poginule putnike i članove posade u Francuskoj će biti održane vjerske ceremonije, a u Brazilu je proglašena trodnevna žalost. Većina nastradalih bili su Francuzi i Brazilci.