Zbog seksa prije braka
42

Maldivi: Silovana djevojka osuđena na bičevanje

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud na Maldivima osudio je jednu 15-godišnju djevojku, žrtvu silovanja, na 100 udaraca bičem i osam mjeseci u kućnom pritvoru, nakon što je priznala da je u odvojenom slučaju imala predbračne seksualne odnose, rekli su zvaničnici.

Tokom policijske istrage nakon optužbi djevojke da ju je silovanje očuh utvrđeno je da je djevojka imala seksualne veze na dobrovoljnoj bazi sa drugim muškarcem.

"Iako je sada osuđena ona će biti izbičevana kada napuni 18 godina, ali kazna se može odmah sada izvršiti ako ona to želi", rekao je neimenovani sudski zvaničnik, prenio je Frans-press.

Predbračni seks je nezakonit na Maldivima gdje se poštuju strogi islamski zakoni.

Očuh djevojke suočava se sa 25 godina zatvora ukoliko bude osuđen za silovanje i ubistvo, nakon što je navodno ubio bebu, svoje dijete, koju je rodila osuđenica.

Cijeli slučaj protiv djevojke osudile su grupe za ljudska prava i vlada je zatražila da se ublaže mjere protiv djevojke koja je ostala traumatizovana jer ju je očuh stalno silovao.

Masud Iman, portparol predsjednika Mohameda Vahida, rekao je Frans-presu da djevojku treba tretirati kao žrtvu, ali da ona, ipak, treba da "se stidi svoje sramote".

"Ona neće biti bičevana da bi osjetila bol, već da osjeti sramotu, jer je uradila nešto što se protivi religiji", rekao je Imad.

Nije jasno da li će djevojčin partner, takođe, biti optužen za predbračni seks.

On je dodao da je vlada spremna da otpočne dijalog sa nacionalnom komisijom za ljudska prava i predstavnicima pravosuđa radi modernizacije krivičnog zakona i smanjenja primjene kazne bičevanja.

Meenakshi Ganguly, direktorica "Human rights watcha" za južnu Aziju, osudio je odluku suda.

"Djevojka je već sada žrtva i traumatizovana je, vlasti treba da je zaštite, a ne da je kažnjavaju", rekla je Ganguli Frans-presu.

Ganguli je apelovala na Maldive da ukinu bičevanje, nazivajući to "nehumanom i ponižavajućom praksom" i "kaznom koja ne treba da postoji u njihovim zakonima".

Država od 330.000 sunitskih muslimana praktikuje liberalni oblik islama vijekovima, ali posljednjih godina i muškarci i žene procesuiraju se zbog seksualnih veza van braka.

Maloljetnici podliježu kažnjavanju kada napune 18 godina.

Uprkos pozivu UN da prekinu sa tom praksom na Maldivima žene se često kažnjavaju bičevanjem.

U septembru, sud na Maldivima naredio je javno bičevanje jedne 16-godišnje djevojke koja je priznala da je imala seksualne odnose prije braka. Njen ljubavnik osuđen je na 10 godina zatvora.