Svijet
66

Malawi: Muškarac koji je HIV pozitivan imao nezaštićeni seks sa 104 žene i djevojčice

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Eric Aniva iz Malawija uhapšen je u julu po naredbi predsjednika nakon što je priznao da je imao seks bez zaštite sa djevojčicama od 12 i više godina, ne rekavši njihovim roditeljima da je HIV pozitivan.

Aniva je rekao kako ga je porodica djevojčica zapošljavala da bude dio seksualne inicijalne ceremonije koja se prakticira u njegovoj zemlji s ciljem da djevojčice prestanu biti djeca i uđu u svijet odraslih.

Predsjednik Malawija je Anivi htio suditi zbog odnosa s djevojčicama, ali nijedna nije željela svjedočiti protiv njega pa mu se sudi za drugi ritual koji je okarakterisan kao "štetna kulturološka praksa" zbog seksualnog odnosa s novim udovicama. Dvije žene su svjedočile protiv njega.

"Čišćenje udovica je visoko cijenjena praksa ovdje. Vjerujemo da ako udovac ili udovica nisu seksualno očišćeni imaju lošu sreću te mogu brzo umrijeti od bolesti. Imamo obavezu da radimo običaje naših predaka", rekao je socijalni radnik iz distrikta Nsanje gdje Aniva živi.

Do prije nekoliko godina, u ovoj zemlji je bio običaj da ožalošćene udovice imaju tri ili četiri noći zaredom seks s muškarcem i to tri odnosa tokom jedne noći. U većini slučajeva taj muškarac bi bio brat preminulog, ali to može biti i neko ko nije član porodice. Isto važi i za udovce.

Zbog HIV-a su muškarci zaustavljali ejakulaciju i izgovarali molitvu kako bi spriječili nesreću koja donosi smrt. Aniva nije zaustavljao ejakulaciju.

"On je đavo. HIV je ubica. Kad bih mu mogao suditi osudio bih ga na doživotni zatvor ili smrtnu kaznu", rekao je pastor Paul Mzimu.

No, nisu svi istog mišljenja. Mnogi ga brane kazavši kako je ipak samo provodio običaje koje su naslijedili od svojih predaka.