Svijet
0

Malala Yousufzai: Svijet ne smije ostati nijem na otmicu djevojčica u Nigeriji

FENA
Malala Yousafzai (Foto: AFP)
Malala Yousafzai (Foto: AFP)
Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koja je preživjela napad iz vatrenog oružja talibanskih pobunjenika, izjavila je da svijet ne smije ostati nijem prema otmici više od 200 djevojčica u Nigeriji.

Ona je izjavila da "ako ostanemo nijemi, ovo će se širiti, to će se dešavati sve češće i češće".

Djevojčice su oteli prije više od tri sedmice islamski militanti iz grupe Boko Haram u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Borno.

Malali je pucano u glavu 2012. godine zbog njene kampanje za obrazovanje ženske djece.

Šesnaestogodišnjakinja je preživjela napad nakon višemjesečnih operacija i oporavka u Velikoj Britaniji, i sada je glasna zagovornica pristupa djevojčica obrazovanju širom svijeta.

Bivši čelnik UN-a Kofi Annan također je apelirao na akciju. On je kritikovao i nigerijsku vladu i ostale afričke zemlje što nisu reagirale brzo na otmicu, i pozvao ih je da iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi pomogle u oslobađanju djevojčica.

Otmica djevojčica zasijenila je otvaranje Svjetskog ekonomskog foruma u nigerijskom gradu Abuja u srijedu navečer.

SAD, Velika Britanija i Francuska poslale su timove eksperata u Nigeriju kako bi pomogli u nalaženju djevojčica

Boko Haram je optužen za još jedan napad u državi Borno u ponedjeljak, u kojem je ubijeno oko 300 ljudi.

Mještani su saopćili da su napadači krenuli u svoj smrtonosni pohod u Gamboru Ngali nakon što su raširili glasinu da su otete djevojčice uočene na drugom mjestu, što je nagnalo snage sigurnosti da napuste grad.

Opisujući nigerijske djevojčice kao "svoje sestre" koje su "u zatvoru", Malala je izjavila da je jedini način da se spriječe slične otmice u budućnosti da se progovori protiv njih.

Ona je opisala Boko Haram kao grupu ekstremista koji ne razumiju islam i kazala je da vjernici imaju dužnost da se sami obrazuju i da budu tolerantni i ljubazni prema drugima.

Čelnik Boko Harama priznao je u ovoj sedmici da su njegovi borci oteli djevojčice - koje su većinom bile u dobi između 16 i 18 godina i pripremale su završne ispite - iz njihove škole u gradu Chibok 14. aprila.

Abubakar Shekau zaprijetio je da će "prodati" učenice, rekavši da one ne bi trebale ići u školu i da bi se umjesto toga trebale udati.

Još 11 djevojčica oteto je u nedjelju navečer nakon što su dva sela napadnuta u blizini šumskog utočišta militanata.

Otmice su izazvale kritike nigerijske vlade širom svijeta i dovele su do demonstracija širom te zemlje.

Nigerijska policija u srijedu je ponudila nagradu od 300.000 dolara svakome ko bi mogao pomoći u loiciranju i spašavanju djevojčica, ali se neki pitaju zašto joj je trebalo tako dugo da poduzme takav potez.

Kineski premijer Li Keqiang, koji se nalazi u Nigeriji na Svjetskom ekonomskom forumu, ponudio je pomoć obavještajnih i satelitskih službi svoje zemlje.

Boko Haram, čije ime znači "Zapadno obrazovanje je grijeh" na lokalnom hausa jeziku, pokrenuo je pobunu u 2009. godini.

Procjenjuje se da je samo u ovoj godini 1.000 ljudi ubijeno u nasilju i akciji snaga sigurnosti koja je uslijedila za njim.

Vezani članci