Počast
9

Malala Yousafzai postala najmlađa UN-ova glasnogovornica za mir

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai postala je najmlađa UN-ova glasnogovornica za mir, što je najveća počast koju ova međunarodna organizacija dodjeljuje svake druge godine.

Malali je priznanje uručio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

"Stajala sam na ovoj pozornici prije skoro tri i po godine i rekla sam svijetu da je obrazovanje osnovno ljudsko pravo svake djevojke. Danas opet stojim tu i opet ću reći istu stvar jer educiranjem djevojaka mijenjate zajednicu i cijeli svijet", rekla je Malala.

Pozvala je druge djevojke iz svoje domovine istaknuvši da je bitno da se čuje njihov glas.

"Morate ustati i vjerovati u sebe jer vi ste te koje mogu napraviti promjene. Ako ne ustanete, promjena neće doći. To počinje s nama i trebalo bi početi sada", rekla je.

Devetnaestogodišnja aktivistica za ljudska prava iz Pakistana postala je poznata širom svijeta nakon što su je u oktobru 2012. godine u autobusu kojim se vraćala iz škole napali talibani. Tom prilikom Malala je ranjena u glavu, vrat i rame. Nakon oporavka nastavila je promovisati obrazovanje djevojčica.

Nobelovu nagradu za mir osvojila je 2014. godine kada joj je bilo samo 17 godina, a Fond koji nosi njeno ime nastavlja realizovati projekte kako bi djevojčice u zemljama u razvoju mogle pohađati u školu.