|

Malala ulazi u politiku, želi biti premijerka Pakistana

Malala ulazi u politiku, želi biti premijerka Pakistana
4
Klix.ba
10.12.2014. u 08:50
34
komentara
4

dijeljenja
Malala ulazi u politiku, želi biti premijerka Pakistana Malala Yousafzai (Foto: AFP)
Pakistanska aktivistica Malala Yousafzai danas će primiti Nobelovu nagradu za mir. U razgovoru za BBC kazala je kako će se početi baviti politikom, te da se nada da će biti uspješna u tome. Posebno je izrazila želju da jednog dana bude premijerka Pakistana.
"Želim služiti svojoj zemlji, moj san je da ona postane razvijena i da vidim svako dijete kako se školuje", rekla je Yousafzai za BBC u Oslu.

Njena inspiracija je Benazir Bhutto, žena koje je dva puta bila premijerka Pakistana i koja je ubijena 2007. godine.

"Kada bih mogla služiti svojoj zemlji putem politike i kroz funkciju premijerke, onda je to nešto što bih izabrala da radim", rekla je.

Kazala je kako joj Nobelova nagrada za mir znači mnogo jer joj je dala nadu, hrabrost i ojačala je, sada zna da je veliki broj ljudi uz nju.

"Imam još dosta obaveza prema zemlji, ali i prema sebi. Obećala sam sebi i Bogu da ću pomoći svojoj zemlji. To je moja dužnost", rekla je Malala.

Pakistanski talibani napali su Malalu Yousafzai u oktobru 2012. godine jer je provodila kampanju za obrazovanje djevojčica. Za njen život se borio veliki broj ljekara, a prebačena je u Veliku Britaniju gdje su je uspjeli spasiti i oporaviti. Najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade za mir.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...