Svijet
0

Malala u autobiografiji otkrila detalje o ranjavanju

Klix.ba
Malala Jusufzai (Foto: AFP)
Malala Jusufzai (Foto: AFP)
Pakistanska učenica Malala Yousafzai u svojoj novoj autobiografiji progovorila je o trenutku kada su je Talibani upucali tokom kampanje za obrazovanje djevojčica. Pretpostavlja se da bi Malala mogla postati najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir ikada.

Autobiografiju je napisala uz pomoć britanske novinarke Christine Lamb, a nazvala je "I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban". Knjiga govori o užasu koji je 16-godišnjakinja proživjela kada su dva naoružana muškarca ušli u njen školski autobus, 9. oktobra 2012., i ustrijelili je u glavu.

"Prijatelji mi kažu su bila tri pucnja, jedan za drugim. Dok sam došla do bolnice, moja kosa i Monibino krilo bili su puni krvi", napisala je.

Knjiga opisuje i njen život pod talibanskom vladavinom na sjeverozapadu Pakistana i nagovještava ambicije o ulasku u politiku.

Malala danas živi u Velikoj Britanijii, u koju je došla na specijalističko liječenje nakon ranjavanja, ali navodi kako joj nedostaje domovina te kako joj je teško privići se na život u Engleskoj.

Često spominje ubijenu bivšu pakistansku premijerku Benazir Bhutto kao svoju heroinu, a najavljuje da će se jednog dana vratiti u domovinu i postati političarka, uprkos neprekidnim prijetnjama Talibana da će je napasti čim im se pruži prilika.

"Pošteđena sam s razlogom, da svoj život posvetim pomaganju ljudima", napisala je.