Svijet
0

Makedonska vladajuća stranka VMRO-DPMNE najpopularnija

FENA
Makedonski premijer Nikola Gruevski i njegova stranka VMRO-DPMNE i dalje su najpopularniji u Makedoniji, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje javnoga mišljenja.

Ukoliko bi se sada održali parlamentarni izbori uvjerljivo bi pobijedila VMRO-DPMNE, pokazala je telefonska anketa koju je početkom listopada za ured predsjednika države provela agencija Brima-Gallup na 1.004 ispitanika.

Makedonski građani imaju najpovoljnije mišljenje o premijeru Gruevskom, a na drugom mjestu po popularnosti je predsjednik države Branko Crvenkovski, rezultat je istraživanja. Prema istraživanju 36,4 posto ispitanika ima veoma povoljno mišljenje o Gruevskom, dok o Crvenkovskom isto misli 25,4 posto anketiranih. Nepovoljno je prema premijeru raspoloženo 10,7 posto ispitanika, a prema šefu države 15 posto.

Čelnicu Socijaldemokratskog saveza Radmilu Šekerinsku povoljno ocjenjuje 10,5 posto, a nepovoljno 24 posto, čelnika Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija 7,8 odnosno 55,5 posto, a čelnika Demokratske parije Albanaca Menduha Tačija 4,6 odnosno 52,8 posto ispitanika.

Na pitanje za koju bi stranku glasovali ako bi se sada održavali izbori, 27,1 posto opredijelilo se za vladajuću VMRO-DPMNE, 13,6 posto za najveću oporbenu stranku Socijaldemokratski savez, 9,1 posto za oporbenu stranku Albanaca Demokratsku uniju za integraciju, a za vladajuću Demokratsku partiju Albanaca 3,1 posto.