|

Makedonija: Zaev predaje zahtjev Ivanovu da mu povjeri mandat

Makedonija: Zaev predaje zahtjev Ivanovu da mu povjeri mandat
0
F
FENA
27.2.2017. u 08:47
2
komentara
0

dijeljenja
Makedonija: Zaev predaje zahtjev Ivanovu da mu povjeri mandat Foto: EPA
Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev trebalo bi danas da makedonskom predsjedniku Đordu Ivanovu dostavi 67 potpisa, neophodnih za osnivanje vlade, i zatraži mandat, prenosi Tanjug.
On je kazao da je prikupio potrebne potpise, kao i da se nada da će proces osnivanja vlade biti gotov u narednih 10 dana.

Tokom jučerašnjeg dana i evropski povjerenik za proširenje Johannes Hahn i NATO zatražili su od makedonskog predsjednika Ivanova mandat za osnivanje vlade povjeri Zaev, jer je SDSM objavila da je osigurala većinsku podršku u parlamentu.

Ivanov je ranije rekao da će mandat dati stranci koja sakupi najmanje 61 potpis podrške u parlamentu, koji broji 120 zastupnika.

Parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a Ivanov je mandat prvo povjerio čelniku VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom, međutim njegovi pregovori s vodećom albanskom strankom DUI nisu uspjeli.

Na tim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Pokret BESA - nova albanska opoziciona stranka, osvojio je pet mandata, Savez za Albance tri, dok je dva mjesta u novom sazivu dobila DPA.

Gruevski je protiv toga da mandat za osnivanje vlade bude povjeren Zaevu, jer se, jer se kako navode lokalni mediji, plaši velikog narodnog protesta koji neće moći zaustaviti.

Tokom jučerašnjeg dana u makedonskim medijima pojavila se informacija da je SDSM postigao dogovor s DUI ali uz uvjet da Srbi budu osuđeni za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata, ali i o promjeni državne himne, zastave i jezičnim rješenjima.

Međutim, Zaev je odbacio takve tvrdnje uz obrazloženje da se radi o pokušaju da se napravi svađa "s bratskim srpskim narodom" i najavio da će sa Srbijom voditi "prijateljsku politiku".
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...