Svijet
0

Makedonija protuzakonito prodavala oružje Bugarskoj

FENA
Makedonija je protuzakonito prodavala oružje Bugarskoj, no slučaj se teško rasvjetljava jer su Ministarstvu obrane još uvijek nedostupni originalni dokumenti, izjavio je u srijedu ministar obrane Laze Elenovski.

Iako su ministarstvu nedostupni originalni dokumenti o oružju koje je predmet istrage, pouzdano se zna da je riječ o oružju donaciji iz SAD-a koje se nije smjelo prodavati drugoj državi bez suglasnosti američkog Senata, rekao je ministar Laze Elenovski na konferenciji za novinare u srijedu.

Očito je, dodao je on, da služba za vojnu špijunažu nije obavila svoj posao, zbog čega je smijenjen njen šef, a najavljene su i smjene u Glavnom stožeru Armije Makedonije koji je u tom slučaju postupao mimo civilne kontrole. Zbog nedostupnosti originalnih dokumenata slučaj se još ne može potpuno razriješiti, rekao je Elenovski.

Slučaj je otkriven prije deset dana kada je policija u 4 bugarska kamiona u Skoplju zaplijenila 330 strojnica 7,6 mm, isto toliko držača i 33 minobacača 120 mm. Slijedile su kontradiktorne izjave iz glavnog stožera vojske.

Načelnik Miroslav Stojanovski je ustvrdio da je oružje staro i zato ustupljeno tvrtki Metalski zavod a kao kompenzaciju vojska je dobila zaštitne čarape.

Glasnogovornik Stožera je priopćio da je oružje upućeno u Bugarsku kao oblik kompenzacije između vojski dviju država. Bugarsko veleposlanstvo je međutim demantiralo da je oružje namijenjeno bugarskoj vojsci, već tvrtki EMKO koja se bavi trgovinom oružja te da je već sredinom ove godine primila tri pošiljke oružja iz Makedonije.

Ministar obrane Makedonija Laze Elenovski odmah je smijenio zapovjednika logistike Iliju Škodrovskog kojega je zajedno s još trojicom dužnosnika pritvorila policija zbog sumnje da je oružje namijenjeno i crnom tržištu u Makedoniji jer je prenošeno bez carinske deklaracije.

Kako piše skopski dnevni list Vreme u srijedu, glavni stožer Armije Makedonije do sada je prodao dva američka transportera M113 po 1.850 dolara, 43 minobacača 120 mm M38 po 400 dolara, 40 minobacača M43 po 600 dolara, 250 strojnica RPK po 60 dolara, 986 kalašnjikova AKM po 46 dolara i 19 minobacača 92mm M82 po 300 dolara.