{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Makedonija nije spremna za pregovore o priključenju EU"

F
20.10.2008. u 16:24
0
0
"Makedonija nije spremna za pregovore o priključenju EU"
0
"Makedonija nije spremna za pregovore o priključenju EU"
Makedonija nije ispunila uvjete za pokretanje pregovora o priljučenju Evropskoj uniji i Evropska komisija ne bi trebalo da preporuči njihovo pokretanje u novembarskoj procjeni, kazao je u ponedjeljak evropski komesar za proširenje Olli Rehn.
"Mi ćemo dati svoje mišljenje 5. novembra, ali zasad mi izgleda teško savjetovati otvaranje pregovora za priključenje s Makedonijom", rekao je Rehn u razgovoru za AFP.

Evropska komisija treba 5. novembra da objavi svoj godišnji izvještaj o napredovanju zemalja koje žele da se priključe EU, među kojima je i Makedonija.

Bruxelles bi trebao da procijeni njeno napredovanje u osam domena - reforme pravosudnog i ekonomskog sistema, borba protiv korupcije, dijalog među političkim strankama..., gdje su uvjeti i postavljeni.

Evropska unija traži da izbori budu u skladu s međunarodnim propisima, dok su parlamentarni izbori u junu u Makedoniji praćeni nasiljem.

"Zasad, izgleda da osam uvjeta nije ispunjeno, a ni deveti, to jest izborne norme", insistirao je Rehn.

"Skoplje mora ojačati pravosudne i administrativne norme, a mora i pokazati da će naredni izbori biti vođeni isključivo prema međunarodnim i evropskim normama", dodao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: